ČUDO PRIRODE

Rajčica od 850 grama iz Donjeg Zvečaja!

31.08.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Kada je gospođa Katica iz Donjeg Zvečaja dobila sadnice rajčice od svoje susjede, nije ni sanjala da će završiti u medijima, i to baš u priči o rajčicama

A Katica se zaista ima čime pohvaliti! S ponosom je novinarima Radio Mrežnice pokazala rajčice koje uzgaja te najveću od njih - tešku 850 grama ili 85 deka! No ova rajčica nije jedina, jer na stabljikama ispred kuće rastu nove. Doduše, još su nezrele, ali, onako 'odšacane od oka' nemaju manje od 30 deka, a među njima ima i potencijalnih novih rekordera!

A na početku sadnje, sve je izgledalo uobičajeno. Katica je sadnice rajčica dobila od svoje susjede, koja joj je rekla da baš i nisu nešto i da slabo rastu.

'Ne znam u čemu je tajna. Dobila sam pet sadnica od susjede koja ih uzgaja jer ja sam htjela da mi ih pet kupi... Ona veli: ma ne, dat ću vam ja svoje', priča gospođa Katica.

No ovu umirovljenu nastavnicu to nije obeshrabrilo. Kaže da je redovito zalijevala svoje rajčice, osobito za najvećih vrućina. Nije ih ni prihranjivala, niti radila išta posebno. I narasle su do ovih veličina!

'Ja sam ih posadila i, kad sam vidjela kako jako bujaju, išla sam ih povezati. Ma kakvi! Kolčevi, sve se to pod težinom nagnulo, tako da sam ih vezala i za ruže koje su blizu i za prozor. Zalijevala sam ih dok su cvjetale, poslije sam prestala... Nikakvim đubrivom, ništa! Iznenadila sam se, nijedna nije bila manja od 30 deka. I onda kad sam vidjela da ima još debljih, velim nećaku, ja ću ih uskoro i od kile imati!', kazala je gospođa Katica.

Zanimljivo je i da su rajčice kod susjede koja je našoj Katici dala sadnice ostale prosječne ili, rekli bismo - niš' posebno. Što je tajna uzgoja rajčica i što im tako jako paše kod gospođe Katice, znaju samo one.