NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Raiffeisenbank dobio spor protiv portala

08.07.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da TV Udarno j.d.o.o, nakladnik portala 'Udarno.com' kojem je osnivač Toni Eterović, treba Raiffeisen banci (RBA) platiti 5500 kuna naknade štete jer je na tom portalu u travnju 2014. objavljeno da je kao 'kriminalna organizacija', RBA 'dovodio u zabludu, nelegalno promovirao, krivotvorio ugovore kod javnih bilježnika i ciljano otimao'

Osim naknade štete, sud je naložio da 'Udarno' mora RBA nadoknaditi 6837 kuna troškova sudskog postupka, ali i da nakon pravomoćnosti tu presudu mora o svom trošku objaviti u prvom sljedećem broju Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije i 24sata, u cijelosti i bez komentara.

Kako se navodi u obrazloženju presude, štetne tvrdnje objavljene su na portalu 'Udarno.com' u tekstu naslovljenom 'Zadruge i posrednici koje tereti Ambasada mirotvoraca', nepoznatog autora, su banci narušile ugled i o njoj stvorile negativnu sliku.

Nakladnik portala i osnivač Toni Eterović nisu podnijeli odgovor na tužbu, ali zato je zastupnik RBA Franz Kreinz istaknuo da je oštećenik 'kreditna ustanova iz Austrije, koja postoji preko 100 godina i obavlja redovne bankarske poslove te koja u Hrvatskoj ne posluje već su hrvatski državljani počevši od 1998. dolazili u Austriju, kako bi zaključili ugovore o kreditu, jer su kamatne stope bile povoljnije nego kod hrvatskih banaka'.

Prema tom iskazu, nije bilo nikakvog razloga ni povoda objavljivanju spornih informacija, jer Raiffeisenbank Region Graz-Thalerhof eGen 'nikada niti jednog svojeg klijenta bilo u Hrvatskoj, bilo u Austriji, nije doveo u zabludu, niti se ikada u Hrvatskoj na bilo koji način reklamirao ili promovirao'. Istaknuto je i da nijedan ugovor nije krivotvoren, već da nije uopće ni zaključen kod javnog bilježnika jer da su svi ugovori sastavljeni i zaključeni u Austriji te da 'nikada nije nikome oteta nikakva imovina'.

U iskazu svjedoka bilo je navedeno i da prije objavljivanja spornih neistinitih informacija nitko nije kontaktirao tu kreditnu ustanovu te da im je objavljivanje tih informacija narušilo ugled kod njihovih dugogodišnjih klijenata u Hrvatskoj, koji su se zbog toga počeli osjećati nesigurno. Zbog navoda da su krediti nezakoniti, navodili su svjedoci, zvali su ih klijenti te govorili kako te kredite 'više neće vraćati'.

Osnivač nakladnika 'Udarno.com' Toni Eterović široj je javnosti postao poznat kada je u prosincu 2014. splitska policija protitv njega podnijela kaznenu prijavu jer je prikupljao novac u lažnoj humanitarnoj akciji za pomoć teško bolesnom djetetu.

U tekstu na portalu je bio naveden kontakt telefon i žiro račun za uplate i to na ime udruge čiji je osnivač. Identičan tekst s djelomično izmijenjenim podacima, ali s istim računom, objavljen je i na portalima u BiH te na društvenim mrežama. Policija ga je sumnjičila i da udrugu nije registrirao kao neprofitnu organizaciju kako bi izbjegao financijsku kontrolu te da je sa žiro računa podigao preko 125.000 kuna koje su uplatili građani i tvrtke.

Osim toga, bio je osumnjičen i za povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga jer je osnovao udrugu te otvorio račun na koji je na ime više lažnih humanitarnih akcija navodno uplaćeno čak 340.000 kuna. U veljači 2015., nakon dva mjeseca istražnog zatvora, Eterović je bio pušten na slobodu, ali uz mjere opreza prema kojima se jednom tjedno mora javljati nadležnoj policijskoj postaji, ne smije kontaktirati sa svjedocima i ne smije obavljati uredničke djelatnosti na svom portalu.