NASTAVAK DRAME U KONSTRUKTORU

Radnici idu u štrajk glađu, Žderić oteže s izlaskom iz vlasništva

08.07.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Osamdesetak radnika splitskog Konstruktor Inženjeringa na dvama gradilištima u Kaštelima, Pločama i Splitu dalje prosvjeduju zbog deset neisplaćenih plaća: u utorak ujutro, ponovno su na miran način blokirali promet, a ovako će, kažu, izdržati još nekoliko dana. Od petka ili ponedjeljka kreću sa štrajkom glađu pred upravnom zgradom u Splitu

'Nas više od pola smo branitelji, ima i srčanih bolesnika, ali odlučili smo se na drastične mjere jer drugog izlaza nema. Gladni smo!' kazao je za tportal povjerenik Sindikata graditeljstva Ivan Lovrić i potom javno zamolio za pomoć.

'Pozivam branitelje i njihove udruge da nama u Kaštelima pomognu šatorima i vrećama za spavanje, a sve ljude dobre volje i lokalne vlasti u Pločama i oko njih da doniraju hranu našim gladnim kolegama koji su zarobljeni na gradilištu', dramatičan je Lovrić.

Situacija je najgora upravo na Konstruktorovom gradilištu u brdima između Ploča i Vrgorca, gdje nekoliko desetaka radnika već danima prosvjeduje jer nemaju ni hrane ni vode - a ni novca za povratak svojim kućama. Na poslu se svejedno moraju nalaziti jer ih u suprotnom čeka otkaz, a onda i teže utjerivanje zaostalih plaća. Pomažu im Crveni križ i lokalno stanovništvo.

Željko Žderić, direktor i većinski vlasnik splitske građevinske tvrtke, inače najstarije u Hrvatskoj i poznate kao ljubimice vlasti u doba Ive Sanadera, ovih dana izbjegava novinare: oglasio se tek kraćim razgovorom u Slobodnoj Dalmaciji u kojemu tvrdi da je štrajk nelegalan i da sindikat koji ga je organizirao nema podršku većine radnika. Kazao je i da se zaostale plaće odnose na 2012., kada 'zbog objektivnih razloga nisu isplaćene', jer tvrtka nije uspjela utjerati svoja dugovanja. Najavio je otvaranje novih gradilišta za nekoliko mjeseci.

Žderić nije odgovarao na pozive tportala, a iz njegove tvrtke poručeno je da je 'odsutan do kraja tjedna'. Sindikalist Lovrić odvratio mu je žestoko: tvrdi da je u štrajku 80 od ukupno stotinu radnika koji doista rade u Hrvatskoj dok drugi sindikat na koji se Žderić poziva okuplja tek dio administracije i vodi ga bliski direktorov suradnik.

'Gospodin Žderić proglasio nas je neradnicima, a mi smo gladni dok on istovremeno i dalje prima visoku plaću na osnovi menadžerskog ugovora. Sada nešto spominje nova gradilišta na jugu Srbije, u Poljskoj i u Omanu, a stvarnost je ta da radnici ni u Hrvatskoj doslovno nemaju koricu kruha', upozorava Lovrić.

Direktor i većinski vlasnik Konstruktora prije dvije godine osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog navodno nezakonite pretvorbe i privatizacije tvrtke, no u travnju ove godine, presuda je poništena i vraćena na ponovljeni postupak. U isto vrijeme poništena je i predstečajna nagodba za ovu tvrtku, nakon žalbi vjerovnika iz tvrtki Zagreb Inženjering, Colas Hrvatska, Energo i Bota Šare

Postupak je predviđao konačni Žderićev izlazak iz vlasničke strukture Konstruktor Inženjeringa, gdje bi ga trebali zamijeniti najveći vjerovnici - Zagrebačka i Splitska banka, Cemex i Grad Split. Zbog pretvaranja obveza u vlasničke udjele te oprosta kamata i dijela glavnice, njezin dug trebao je pasti sa 1,9 milijardi na oko 700 milijuna kuna. Od prijašnjih dvije tisuće radnika nastavilo bi raditi njih tisuću.

Predstečajna nagodba vraćena je na početak jer ju je ukinuo Visoki trgovački sud koji je zatražio da se najprije sazove skupština tvrtke na kojoj će se izmijeniti vlasnička struktura. U suprotnom, ako se to ne bi učinilo, Žderić bi nakon provedbe nagodbe mogao jednostavno odbiti izaći iz vlasništva.

Neslužbene informacije govore da će budući najveći vlasnik Konstruktor Inženjeringa biti Zagrebačka banka, a sazivanje skupštine službeno će formalno biti oglašeno u Narodnim novinama idućeg tjedna, puna tri mjeseca nakon što je to naložio Visoki trgovački sud.