postignut dogovor

Radnici Čistoće vraćaju se na posao. Evo na koliko povećanje mogu računati

25.01.2023 u 17:14

Bionic
Reading

Radnici Čistoće krenut će u srijedu navečer ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka zbog kojeg je grad zatrpan smećem, a u pregovorima s Upravom Holdinga dogovoreno je da će zasad dobiti povećanje od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače

Nešto prije 17 sati iz zgrade su izašli šef Uprave Holdinga Ivan Novaković i šef Čistoće Davor Vić, javlja N1.

“Od večeras se ide raditi, a čeka se u petak dogovor sindikata i Holdinga pa ćemo vidjeti… Oni moraju naći novac da bi mogli nama dati, do utorka moraju smisliti”, rekao je jedan od radnika.

Na sastanku je bio i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

“U dijelu koeficijenata je danas bilo najviše tenzija. U konačnici dogovoreno je na razini pet ovih radnika i mene koji smo bili na sastanku s Upravom, prenijeli smo radnicima i vjerujemo da je većina radnika prihvatila i da će se krenuti večeras dalje raditi. Da će radnici dobiti ono što nisu imali prošli mjesec, oni s najmanjim koeficijentom 700 neto kuna više, vozači 600 kuna više, do onog trenutka dok se u postupku mirenja koji je u tijeku, dok sindika ne ispregovaraju ostale njihove zahtjeve. Predstavnici radnika koji sudjeluju mirenju inzistirat će da se koeficijenti ugrade u kolektivni ugovor. Ako uprava neće moći to prihvatiti sindikati će se obratiti radnicima koji će odlučiti je li im nešto prihvatljivo ili idu tada u novi štrajk koji ima glavu i rep”, rekao je Novosel.

Podsjetimo, Vić je jučer rekao da je Uprava 28. prosinca donijela jednostranu odluku da se ide u povećanje materijalnih prava od 1. siječnja.

'Radnici su već u siječnju dobili povećanje. Prosječna plaća je 990 eura je za komunalnog radnika, a 1240 eura za vozača', rekao je Vić.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

  • +13
Zagreb zatrpan smećem zbog štrajka radnika Čistoće Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Tomašević je pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku.

Ako se vrate na posao, sankcija za radnike neće biti, a njihove plaće za vrijeme nezakonitog štrajka trebaju snositi sindikati, poručio je.

Sindikati su pak poručili Tomaševiću da troškove štrajka radnika Čistoće neće snositi sindikati, jer nisu ni organizirali štrajk.

Pretrpani kontejneri Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixsell