izbori

Radić: Imamo viziju Osijeka kao prave slavonske metropole

04.05.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a za osječkog gradonačelnika Ivan Radić predstavio je u utorak izborni program "Nova energija Osijeka", istaknuvši da ima viziju Osijeka kao slavonske metropole, otvorenog prema novim investicijama, grada za sve generacije, bez podjela, koji brine o svakom čovjeku.

Kako želi da Osijek bude otvoren prema novim investicijama, Radić je najavio da planira djelomično ili potpuno osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa poduzetnike koji će svojim investicijama otvarati nova radna mjesta. Ako dobije povjerenje građana, Radić najavljuje kako će značajno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, koje se sada znaju čekati i po devet mjeseci, te osnivanje novih i proširivanje postojećih gospodarskih zona, sa subvencioniranim cijenama zemljišta, čime želi promovirati Osijek kao povoljno mjesto za ulaganje.

U socijalnom dijelu programa Radić navodi mjere poput unaprjeđivanja standarda ranog i predškolskog odgoja i naobrazbe, povećanja stipendija za učenike i studente te potpora za novorođenu djecu, besplatnog vrtića za treće dijete te stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

Programom predviđa i povećanje kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe, subvencioniranje smještaja u privatnim domovima, sufinanciranje toplog obroka umirovljenicima u riziku od siromaštva te jačanje infrastrukture za osobe s invaliditetom.

S obzirom na to da se na području Osijeka realiziraju brojni projekti, u nadležnosti Županije i Vlade RH, Radić ističe kako će se ti projekti nastaviti raditi sa sinergijskim učinkom, a da će gradska uprava, nakon 16. svibnja, tim projektima davati novi tempo, kako bi se osigurala brža dinamika radova. Podsjeća kako su neki od tih projekata izgradnja novog KBC-a, vrijedna dvije milijarde kuna, Gospodarski centar, s novim sajamskim prostorom i kongresnim centrom, koji donosi oko 500 novih radnih mjesta, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, obnova zgrade osječkog HNK-a, i rekonstrukcija osječke Zračne luke, vrijedna 400 milijuna kuna, preko projekta "Slavonija, Baranja i Srijem". Svi ovi projekti pokazuju kako "Nova energija" može pokrenuti Osijek i promijeniti ga na bolje, kako bi postao prava slavonska metropola, poručio je Radić.

Kandidat HDZ-a za osječko-baranjskog župana i aktualni župan Ivan Anušić ocijenio je kako se predstavljanjem programa javnosti pokazuje kojim smjerom će grad Osijek krenuti i razvijati se te kako će napredovati i rješavati nagomilane probleme. Vjeruje kako će ovaj program biti proveden u iduće četiri godine, i to sinergijom, skupa s timovima iz Županije, Vlade RH te nadležnih ministarstava. Siguran sam u našu pobjedu i da je napokon sazrelo vrijeme za promjene. Želimo pokazati da smo ljudi koji hoće i znaju stvoriti bolje sutra za sve koji žive u Osijeku, ovoj Županiji i na istoku Hrvatske, poručio je Anušić.