mlinac za meso

Putinu očajnički treba uspjeh u Bahmutu da se ima čime pohvaliti za Dan pobjede

03.05.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Nakon što je propustila više samonametnutih rokova za zauzimanje Bahmuta, Rusija nastavlja bacati sve više svojih vojnika u vatru u očajničkoj potrazi za nečim što će moći reklamirati tijekom parade za Dan pobjede u Moskvi sljedećeg tjedna

Rusija svake godine 9. svibnja slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Predsjednik Vladimir Putin tijekom godina na vlasti koristio je taj praznik da bi ojačao svoj imidž moćnog vođe. No ovogodišnja proslava bit će donekle prigušena. Putin je otkazao parade u ruskim regijama Kursk i Belgorod, koje graniče s Ukrajinom, te na Krimu, ukrajinskom teritoriju koji se nalazi pod ruskom okupacijom od 2014. godine, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Dok se Moskva nalazi u drugoj godini svog općeg rata protiv Ukrajine i nema znakova neposredne pobjede, Putin pokušava dobiti bar jednu bitku koju bi mogao prodati Rusima 9. svibnja.

Ali s obzirom na procjenu SAD-a da je 20.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini od prosinca te da je njih 80.000 ozlijeđeno, Kijev je odlučan lišiti Putina bilo kakvog pozitivnog PR-a. Ukrajinske snage se dodatno ukopavaju, a teške borbe nastavljaju se u i oko Bahmuta.

'Okupatori već mogu polagati pravo na Guinnessov rekord po učestalosti mijenjanja rokova. Nakon što 1. svibnja nije uspio, odgođen je za 9. svibnja', rekao je Serhi Čerevatji, glasnogovornik zapovjedništva ukrajinske vojske Istok, govoreći o pokušajima Rusije da zauzme Bahmut, grad oko kojeg se vode najžešće borbe posljednjih mjeseci.

Iako Rusija navodno kontrolira veći dio Bahmuta, Čerevatji tvrdi da Ukrajina još uvijek drži zapadni dio grada i da su opskrbni pravci otvoreni. Iako Rusi šalju sve više vojnika na njihove položaje, kijevske snage kažu da drže linije i da su čak uspjele vratiti dio izgubljenog teritorija.

'Unatoč značajnim gubicima neprijatelja, nove jurišne skupine Wagnera, borci drugih privatnih tvrtki i padobranci neprestano hrle u borbu. Ali neprijatelj ne uspijeva preuzeti kontrolu nad gradom', rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski, dodajući: 'U nekim dijelovima grada organiziran je protunapad naših jedinica na neprijatelja koji je napustio neke položaje.'

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da od prosinca procjenjuju da je Rusija imala više od 100.000 žrtava, uključujući više od 20.000 ubijenih u akciji. Govoreći o 'stvarno zapanjujućim' brojevima, Kirby je rekao da je od ubijenih gotovo polovica bila iz Wagnerove skupine plaćenika povezane s Kremljem, 'od kojih su većina bili ruski zatvorenici koji su bačeni u borbu u Bahmutu'.

Međutim Kirby nije ponudio procjenu ukrajinskih žrtava.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

'Ruski pokušaj zimske ofenzive u Donbasu uglavnom kroz Bahmut nije uspio', rekao je Kirby.

Prema Institutu za ratne studije (ISW), neki ruski položaji u Bahmutu ranjivi su na protunapade i mogla bi se otvoriti prilika za ukrajinski proboj. Prošli tjedan je financijer i čelnik Wagner grupe Jevgenij Prigožin zaprijetio da će povući svoje snage iz Bahmuta ako rusko vojno zapovjedništvo ne uspije osigurati više streljiva plaćenicima, izvijestio je ISW, citirajući Prigožinov intervju s vojnim blogerom povezanim s Kremljem.

Borci Wagnera morat će se 'organizirano povući ili ostati i umrijeti' ako se situacija odmah ne poboljša, navodno je rekao Prigožin.

Čak i ako Rusi zauzmu Bahmut, bitka će se nastaviti, jer Ukrajina postavlja nove obrambene položaje izvan središta grada.

'Odmah iza Bahmuta čekaju ih nove granice naše obrane', objavila je na Telegramu 46. aeromobilna brigada ukrajinske vojske koja se bori u Bahmutu. 'Rat će se iz urbanih uvjeta preseliti na teren', dodali su.