tko je kriv?

Putinov saveznik usporedio sabotažu Sjevernog toka s napadom CIA-e iz 1983. na naftovod u Nikaragvi

05.10.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Sabotaža plinovoda Sjeverni tok nalik je napadu američke CIA-e 1983. na naftnu strukturu u Nikaragvi, rekao je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu dok Moskva zahtijeva da sudjeluje u istrazi istjecanja plina na Baltiku

Podvodne eksplozije u rujnu izazvale su istjecanje ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru zbog čega se Rusija i Zapad međusobno optužuju za sabotažu. Tako je predsjednik Vladimir Putin u petak okrivio Sjedinjene Države i njihove saveznike da su izazvale eksplozije što je Washington odbacio, a Europska unija tvrdi da su goleme količine isteklog plina posljedica sabotaže.

Moskva inzistira na tome da njezini stručnjaci sudjeluju u istrazi o istjecanju plina iz Sjevernog toka, prenose agencije. Glavni tajnik Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izrijekom je spomenuo Središnju američku obavještajnu agenciju (CIA), prenosi Reuters.

"Podsjećam da se slična situacija dogodila 1983"., rekao je Patrušev, a prenijela je novinska agencija Interfax. "Tada su saboteri koje je angažirala CIA organizirali napade na Nikaragvu što je izazvalo eksplozije na naftovodu u jednoj od luka", rekao je Patrušev.

Još prošli tjedan Patrušev je rekao da je Zapad već izvodio napade na plinovode. Rusija ponavlja da eksplozije na plinovodu Sjeverni tok idu na ruku Washingtonu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će sada, nakon oštećenja plinovoda ispod Baltičkog mora, SAD moći povećati cijene i količine svojeg ukapljenog priroda (LNG) koji izvozi.

Švedska koja je zadužena za istragu, zabranila je pristup mjestu sabotaže u Baltičkom moru, piše agencija France presse. "Potrebno je provesti istragu i naravno uz sudjelovanje Rusije", rekao je Sergej Veršinjin, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, prenose TASS i Ria Novosti.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT