JUŽNI TOK

Putin u utorak u Sloveniji dogovara plinovod

21.03.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin dolazi u utorak u posjet Sloveniji, a u središtu njegovih razgovora bit će gradnja ruskog plinovoda Južni tok koji dijelom svoje planirane trase prema Italiji ide teritorijem Slovenije

U projekt plinovoda Slovenija se uključila u studenom 2009. godine prilikom posjeta slovenskog premijera Boruta Pahora Moskvi. Uz Pahora, Putin će se, prema najavama, na Brdu kod Kranja odvojeno sastati sa slovenskim predsjednikom Danilom Türkom i predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom.

Točan program posjeta ruskog premijera, koji je u Sloveniji zadnji put bio 2001. godine, kada se u toj zemlji kao tadašnji predsjednik Ruske Federacije sastao s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, još nije objavljen.

Slovenski mediji navode da s Putinom u Sloveniju dolazi i direktor Gazproma Aleksej Miller, koji bi s predstavnicima slovenskog poduzeća Geoplin-plinovodi trebao potpisati sporazum o zajedničkoj rusko-slovenskoj tvrtki koja će upravljati slovenskom trasom Južnog toka. Direktor Geoplina Marjan Eberlinc izjavio je za slovenski poslovni dnevnik Finance da ne vjeruje da Rusija dovodi u pitanje projekt Južnog toka u zadnje vrijeme, jer u suprotnom, kako je naveo, Putin ne bi ni dolazio u Sloveniju.

Time je Eberlinc komentirao neke teškoće koje ruska strana, vezano uz trasu plinovoda, vidi u stajalištu Turske koja je rezervirana prema prolasku alternativnog ruskog plinovoda njenim teritorijalnim vodama.

Slovenski mediji najavljuju da će tijekom Putinova posjeta biti razmotreno širenje gospodarske suradnje pomoću tridesetak gospodarskih projekata koji su vezani uz realizaciju Južnog toka, a po prvi put će se sastati i slovensko-rusko vijeće za ekonomsku suradnju.

Robna razmjena Slovenije i Ruske Federacije lani je iznosila oko 840 milijuna eura, što je ispod razine iz vremena pred početak gospodarske krize, kad je prelazila milijardu eura.

Procjenjuje se da će predmet razgovora ruskog premijera s najvišim slovenskim predstavnicima biti i razmjena pogleda na intervenciju nekih članica saveza NATO u Libiji, navode mediji.

Dan nakon posjeta Sloveniji ruski premijer posjetit će Srbiju, koja je također uključena u projekt Južni tok.