PRVI ČOVJEK RUSIJE

Putin: 'Tko želi, neka slobodno otvori Pandorinu kutiju'

02.09.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Ako potpisivanje mirovnog sporazuma s Japanom ostaje ključno pitanje, teritorijalni spor zbog Kurilskih otoka, nastao kao rezultat Drugog svjetskog rata, ne podliježe reviziji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin uoči početka Istočnog gospodarskog foruma u razgovoru za Bloomberg upozoravajući da bi se time mogla otvoriti Pandorina kutija

Tijekom razgovora u Vladivostoku ruski čelnik dotakao se tema razvoja teritorija Dalekog istoka, suradnje s Kinom, kao i pitanja spornih Kurilskih otoka. Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti predaje Kurilskih otoka Japanu, Putin je odgovorio da Rusija ne trguje teritorijem.

Sporazum s Japanom

'Mi ne trgujemo teritorijem, iako je problem zaključivanja mirovnog sporazuma s Japanom, naravno, ključan i mi bismo željeli da s našim japanskim prijateljima pronađemo rješenje za ovaj problem. Još 1956. godine potpisan je ugovor i, što začuđuje, njega su ratificirali i Vrhovni Sovjet SSSR-a i japanski parlament. Ali zatim je japanska strana odbila ispunjavati ugovor, a potom je i Sovjetski Savez anulirao sve dogovore u okviru ovog sporazuma', izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija Sputnjik.

'Prije nekoliko godina japanski kolege zamolili su da se vratimo na razmatranje ove teme i mi smo to učinili i izašli smo im ususret', rekao je ruski predsjednik, dodajući kako nema govora ni o kakvoj razmjeni ili prodaji.

Sporni teritorij

'Govorimo o iznalaženju rješenja tako da se nijedna strana ne osjeti poraženom ni kao gubitnik', istaknuo je Putin. Pri tome je ruski čelnik prokomentirao dogovor o predaji Kini dijela teritorija otoka Tarabarov koji je kao primjer naveo novinar Bloomberga.

'Mi ništa nismo davali, to su bili sporni teritoriji i u vezi s kojima smo vodili pregovore s Kineskom Narodnom Republikom tijekom 40 godina. Želim naglasiti - 40 godina, i na kraju našli kompromis. Dio teritorija konačno je postao ruski, a dio je konačno dio Kineske Narodne Republike', odgovorio je Putin.

Prvi čovjek Kremlja također je naglasio da je to bilo moguće isključivo zbog vrlo visoke razine povjerenja između Rusije i Kine.

Iznalaženje kompromisa

'Ako postignemo istu visoku razinu povjerenja s Japanom, onda ćemo i tu naći neki kompromis', uvjeren je Putin koji je skrenuo pažnju na ključnu razliku između pitanja vezanog za japansku povijest i pregovora Rusije i Kine.

'Ona leži u činjenici da je japansko pitanje nastalo kao rezultat Drugog svjetskog rata, a naši pregovori s kineskim prijateljima oko pograničnih pitanja nemaju nikakve veze s Drugim svjetskim ratom ni s bilo kakvim vojnim sukobima', naglasio je ruski predsjednik.

'Ako neko želi početi revidirati rezultate Drugog svjetskog rata, pokušajmo prodiskutirati tu temu. No, onda ne treba diskutirati o Kalinjingradu, već i o istočnim područjima Njemačke, o Lavovu koji je bio dio Poljske i slično. Tu su i Mađarska i Rumunjska. Ako netko želi otvoriti ovu Pandorinu kutiju, neka izvoli početi', zaključio je Putin.

Dalekoistočne investicije

Putin se tijekom razgovora dotaknuo i samog Istočnog gospodarskog foruma kazavši kako je on prilika da se privuče pažnja partnera Ruske Federacije i potencijalnih investitora na Daleki istok.

'Obično kada govorimo o Dalekom istoku imamo u vidu upravo Daleki istok, točnije Primorski kraj i Habarovski kraj, Kamčatku, Čukotku, takozvani istočni Sibir. Sveukupno, cijeli ovaj teritorij sadrži nevjerojatne resurse; naftu, plin, 90 posto ruskih rezervi kositra, 30 posto rezervi zlata, 35 posto rezervi šuma, a u ovim vodama je 70 posto ruske ribe', rekao je Putin, istaknuvši pritom i potencijal Dalekog istoka za razvoj zrakoplovne i svemirske industrije.

Razvoj borbenog zrakoplovstva i kulture

'U jednoj od dalekoistočnih regija pokrenuli smo novi kozmodrom. Ovdje se tradicionalno razvija zrakoplovstvo, osobito borbeno. Širom svijeta poznati avioni Suhoj proizvode se upravo na Dalekom istoku Rusije. Na kraju, mi ovdje obnavljamo proizvodnju morskih brodova, prije svega za civilne potrebe', istaknuo je Putin.

Osim toga, Putin je govorio i o planovima za razvoj kulture te je najavio otvaranje nekoliko kazališta, kao i podružnicu muzeja Ermitaž te nekoliko baletnih škola.

Također, Rusija će ulagati i u razvoj znanosti na Dalekom istoku pa će tako uskoro biti otvorena podružnica ruskog Instituta za biologiju mora