PONOVNO PRIJATELJI

Putin s Erdoganom dogovarao realizaciju Turskog toka

10.10.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon današnjeg sastanka s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom izjavio je kako su razgovarali o Turskom toku te kako su izrazili namjeru zajednički realizirati taj plinovod

Na Svjetskom energetskom kongresu, koji se od 10. do 13. listopada održava u Istanbulu, Putin je rekao da su nedopustivi pokušaji obuzdavanja razvoja energetske industrije na račun političkih ambicija pojedinih zemalja.

'Pod tim podrazumijevam uvođenje sve popularnijih sankcija i ograničenja dostupnosti investicijskih resursa i tehnologija. Ti potezi ne daju rezultata ni onima koji to iniciraju', kazao je Putin, dodajući kako će Rusija ostati pouzdan globalni dobavljač energenata budući da jamči uspješno funkcioniranje mnogih svjetskih gospodarstava.

Pritom je precizirao da ruska nafta i plin čine jednu četvrtinu ukupnog energetske ravnoteže Europske unije

'Potražnja za naftomplinom i dalje raste, iako ne tim tempom kao ranije. Potražnja za tradicionalnim energentima ne proizilazi isključivo iz automobilske i energetske industrije takvih zemalja kao što su KinaIndija, već zbog toga što se nafta i plin prožimaju u praktično svim sferama života', izjavio je ruski čelnik.

Rusija je spremna podržati odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) kada je riječ o zamrzavanju ili čak smanjenju razine eksploatacije nafte, izjavio je Putin.

To je, kako je rekao, najvjerojatnije jedina ispravna odluka kako bi se očuvala stabilnost svjetske energetske industrije. Putin je dodao da to ni na koji način neće narušiti tržišne mehanizme, već će ih samo ubrzati rebalans tržišta.