invazija na ukrajinu

Putin: Ruski susjedi ne bi smjeli eskalirati napetosti

04.03.2022 u 14:09

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak ruske susjede da ne eskaliraju napetosti, osam dana pošto je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, a Kremlj je pozvao Ruse da se okupe svi oko Putina te poručio da razvoj stanja ovisi o Kijevu

"Ne postoje loše namjere prema našim susjedima. I savjetovao bih im također da ne eskaliraju situaciju, da ne uvode bilo kakve restrikcije. Mi ispunjavamo svoje obveze i nastavit ćemo ih ispunjavati", rekao je Putin.

"Ne vidimo potrebu da se pogoršava naše odnose. Svi naši potezi, bude li ih, uvijek se događaju isključivo kao odgovor na neke neprijateljske poteze, poteze protiv Ruske Federacije".

Putin se uključio u televizijsku emisiju videovezom iz svoje rezidencije izvan Moskve.

Kremlj je u petak pozvao Ruse da budu jedinstveni i okupe se oko svog predsjednika Putina te da razvoj događaja u Ukrajini sada ovisi o reakciji Kijeva na razgovore dviju strana. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na videokonferenciji da nikakvi dokumenti nisu potpisani s Ukrajinom u dosadašnja dva kruga pregovora no da je Moskva predstavila Kijevu kako ona vidi rješenje za okončanje rata.

Rusija je invaziju na Ukrajinu počela prošli četvrtak opisavši je kao "posebnu vojnu operaciju".

Kremlj je nadalje kazao da se nikakvi razgovori ne vode između Putina i njegova američkog kolege po dužnosti Joea Bidena.