POBJEDA NAD NACI-FAŠIZMOM

Putin pozvao Kolindu Grabar Kitarović na vojnu paradu

08.04.2015 u 21:15

  • +19

Vojna parada Pobjede u Rusiji

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na vojnu paradu koja će se 9. svibnja održati u Moskvi povodom velike obljetnice, 70-godišnjice pobjede nad naci-fašizmom i završetka Drugog svjetskog rata, no iz Ureda predsjednice nije dobio odgovor, potvrđeno je tportalu u srijedu iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu. Dok čekamo odgovor s Pantovčaka, iz MVEP-a poručuju da će Hrvatska 'svakako biti predstavljena na proslavi, a razina će ovisiti o okolnostima'

Na tradicionalnoj ruskoj vojnoj paradi prethodnih godina okupljali su se brojni svjetski državnici, među kojima i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić. Ove godine demonstracija vojne sile u Moskvi održat će se u jeku sankcija Europske unije i SAD-a protiv Rusije zbog njene uloge u sukobima u Ukrajini. Zbog tog razloga gotovo nitko od čelnika država članica EU-a neće nazočiti vojnoj paradi u Moskvi.

Iznimka je češki predsjednik Milos Zeman, a on je potvrdio da će prihvatiti poziv ruskog kolege Putina i poručio da 'zatvara vrata' svoje rezidencije američkom veleposlaniku u Pragu koji ga je zbog takve odluke diplomatski razapeo. Zemana je odmah napao i češki premijer Bohuslav Sobotka, ističući da je za sigurnost Češke, ne tako davne pripadnice sovjetskog bloka, ključno držati se standarda EU-a i NATO-a.

Ovogodišnju moskovsku svečanost bojkotirat će čak i Crnogorci. Tamošnji predsjednik Filip Vujanović neće ići u Moskvu, već će 9. svibnja u Podgorici govoriti na središnjoj nacionalnoj proslavi tog važnog datuma crnogorske antifašističke povijesti. Oporba je, očekivano, oglasila uzbunu: njen neslužbeni čelnik Miodrag Lekić poručio je da je Vujanović 'nebitan u odluci da se odbije poziv Rusije za sudjelovanje na paradi u Moskvi povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad naci-fašizmom, kao što je i nebitan i u političkom životu Crne Gore'.

Srbija je druga priča. U Moskvu neće otputovati samo predsjednik Tomislav Nikolić, nego i pripadnici srpske vojske koji će sudjelovati na vojnoj paradi, što će im ujedno biti prvi takav nastup u inozemstvu u suvremenoj povijesti zemlje. Nikolić je odbacio sugestiju voditelja izaslanstva Europskog parlamenta Eduarda Kukana da izbjegne nazočnost na ruskoj vojnoj paradi, javno mu poručivši da uzalud vrši pritisak na njega i da će u Rusiju otputovati 'u interesu građana Srbije'.

Oružane snage Republike Hrvatske, doznajemo, nisu zaprimile poziv za sudjelovanjem u vojnoj paradi u Rusiji. Iako se u ovom trenutku ne zna tko će 9. svibnja braniti boje Hrvatske na Crvenom trgu, gotovo je sigurno da s obzirom na okolnosti to neće činiti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić također će se teško odlučiti na takav pothvat, iako bi njime mogla priskrbiti simpatije službene Moskve i uvećati svoje izglede u natjecanju za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. Protokolarna dužnost mogla bi tako spasti na hrvatskog veleposlanika u Moskvi Igora Pokaza, a on je još krajem prošle godine izvijestio MVEP da je odlučio napustiti diplomatsku službu te nastaviti svoju karijeru u privatnom biznisu.