crnomorske luke

Erdogan vjeruje da će Putin i dalje dozvoliti izvoz ukrajinskog žita

14.07.2023 u 22:24

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je izrazio optimizam glede izvoza ukrajinskog žita rekavši da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin na istoj strani kada je riječ o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka

Spomenuti sporazum ističe u ponedjeljak navečer i Erdogan se nada će dogovor biti produžen nakon 17. srpnja, kao rezultat napora Ujedinjenih naroda i Turske.

UN i Turska posredovali su u sklapanju sporazuma s Rusijom i Ukrajinom u srpnju 2022. kako bi se ublažilo globalnu prehrambenu krizu zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

"Spremamo se ugostiti predsjednika Putina u kolovozu. Putin i ja se slažemo oko produžetka tog sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora", rekao je Erdogan ispred džamije, nakon molitve petkom.

On je rekao da je o tome razgovarao s Putinom, ali nije rekao kada.

Sporazum je prošle godine omogućio da se iz ukrajinskih luka na Crnom moru izveze skoro 33 milijuna tona žita, usprkos ratu koji traje.

U srijedu, na margini samita NATO-a u Vilniusu, Erdogan je rekao da su "razgovori u tijeku"

"Ukrajinski predsjednik Zelenskij to želi, a Putin je dao prijedloge. Radimo na rješenju koje bi uzelo u obzir te prijedloge", rekao je Erdogan.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je od Putina zatražio da produlji sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, a zauzvrat mu je ponudio da se podružnicu ruske poljoprivredne banke spoji na međunarodni platni sustav SWIFT.

Putin je u četvrtak rekao da do sada niti jedan ruski zahtjev nije uzet obzir te da će dobro razmisliti što će učiniti.

Rusija prijeti da će raskinuti taj sporazum koji istječe u ponedjeljak jer joj se otežava da izvozi vlastito žito i gnojivo.

Ključni ruski zahtjev je ponovno spajanje ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank na SWIFT. Isključila ju je Europska unija u lipnju 2022. zbog invazije na Ukrajinu. Glasnogovornik EU-a rekao je u svibnju da EU ne razmatra vraćanje ruskih banaka u SWIFT.

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

No, prema izvorima, EU razmatra spajanje na SWIFT podružnice Rosselkhozbanka kako bi se omogućilo transakcije sa žitom i gnojivom.

Guterres je predložio Putinu da produlji sporazum o žitu za nekoliko mjeseci, što bi dalo EU-u dovoljno vremena da spoji podružnicu Rosselkhozbanka na SWIFT.

"Cilj je da se uklone prepreke za financijske transakcije preko Ruske poljoprivredne banke, što je velik razlog za zabrinutost Ruske Federacije, i da se istodobno omogući nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crnog mora", rekao je glasnogovornik UN-a Stefan Dujarric.

Kako bi se uvjerilo Rusiju da pristane, dogovoren je trogodišnji memorandum po kojem su UN-ovi dužnosnici pristali pomoći Rusiji da izvozi svoju hranu i gnojivo na strana tržišta.

Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama zbog invazije, ali Moskva tvrdi da ga otežavaju restrikcije plaćanja, logistike i osiguranja.