SVIJET U SEDAM DANA

Putin ljut zbog Interpola, Trump neće otkantati Saudijce, a Oksford zaključio da živimo u toksičnim vremenima

25.11.2018 u 08:08

Bionic
Reading

U Švedskoj se dio mladeži nekad najmoćnije političke stranke Olofa Palmea i Görana Perssona pretvorio u 'srednjovjekovnu partiju islamskih demokrata'. Zbog afere oko ubojstva novinara Džamala Hašodžija, Nijemci i Danci najavili obustavu prodaje oružja Saudijcima. Unatoč čvrstoj procjeni CIA-e da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman naručitelj tog ubojstva, Donaldu Trumpu ne pada na um prekidati veze sa Saudijskom Arabijom. Dok se Brexit kotrlja, roditelji četiri milijuna malih Britanaca nemaju novca za kupnju zdrave hrane svojoj djeci. O događajima tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Nešto se kuha u državi Finskoj. Zahvaljujući valu imigranata i tražitelja azila pristiglih od 2015. iz islamskih zemalja, zabrađena žena u burki na ulicama Finske nije novost. Novost je u tome što raste broj Finkinja koje prelaze na islam i nose burke u potrazi za novom duhovnošću.

Za njih burka nije znak podčinjenosti i diskriminacije, nego oslobođenje od zapadnjačkog terora umjetnih trepavica i modnih krpica koje više otkrivaju nego pokrivaju, izvještava prošlog tjedna nacionalna TV mreža Yle. Prema podacima etnologinje Meri Tuovinen sa Sveučilišta Jyväskylä, u Finskoj raste broj osoba koje prelaze na islam (od 31 intervjuiranih, 28 su bile žene), naročito u većim gradovima kao što je Turku. Etnologinja tvrdi kako Finska time ide u korak s rastom islama diljem zapadnog svijeta, dok se druge religije osipaju ili u najboljem slučaju ostaju na istom broju vjernika.

Od 5,5 milijuna Finaca, 2,7 posto su muslimani, kažu podaci istraživačkog Pew centra, a predviđa se da će ih do 2050. biti 15 posto, iako blizu dvije trećine Finaca tvrdi da je islam nespojiv s kulturom i vrijednostima Finske, četvrtina ih muslimane ne bi prihvatila kao članove obitelji, a 14 posto ih ne želi za susjede.

Nešto se također kuha u državi Švedskoj. 'Nama pripada svatko' bio je moto jedne od najvećih švedskih stranki, socijaldemokrata, koja je dala istaknute premijere poput Olofa Palmea i Görana Perssona, a Mladež socijaldemokrata bila je rasadište istaknutog stranačkog kadra. Ali sada više ne žele svakoga u svojim redovima, naročito ne Socijaldemokratsku mladež okruga Skåne (SSU Skåne) zbog islamizacije koja je izmakla kontroli.

SSU Skåne proglašava islam 'univerzalnim rješenjem protiv ljudske patnje, bolesti i ostalih problema današnjice', homofobičan je, antisemitski i tradicionalnu internacionalnu himnu na stranačkoj konvenciji zamijenio je jednom islamskom pjesmom, piše prošlog tjedna dnevnik Expressen. Unatoč kritikama i upozorenjima organizacija stranačke mladeži iz drugih dijelova Švedske, majka-stranka na to nije ozbiljno reagirala sve dok se slučaj SSU Skåne nije pretvorio u nacionalni skandal, kolumnist Jan Sjunnesson nazvao ih je 'srednjovjekovnom strankom islamskih demokrata', a jedan naslov u novinama prekrstio ih je u 'salafističku mladež Švedske'.

Na valu islamizacije pokušao je nešto utržiti švedski lanac sportske odjeće Stadium ponosno lansirajući liniju burkinija – kupaćih kostima od glave do pete - reklamirajući ih uz moto 'demokratsko pravo žene je da pokrije tijelo'. Ta vrsta demokratizacije nije se baš svidjela korisnicima društvenih mreža koji su zaprijetili bojkotom lanca te je ponuda burkinija preko noći isparila s web stranice Stadiuma.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Možda jest, a možda nije znao', komentirao je Donald Trump čvrstu procjenu CIA-e da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman naručitelj ubojstva novinara Džamala Hašodžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, o čemu svijet bruji gotovo dva mjeseca. Pa ako tako kaže Trump, ako relativizira rezultate istrage vlastite obavještajne agencije, zašto Saudijska Arabija ne bi odbacila optužbe protiv prijestolonasljednika? Obraćajući se prošlog utorka medijima, Trump je izjavio kako bi napuštanje Saudijske Arabije bila golema greška zbog njihova utjecaja na cijenu nafte te da zbog Hašodžijeva ubojstva nema namjeru uništiti američku ekonomiju obustavom prodaje oružja Saudijcima, niti raskinuti savez u ratu protiv Irana. 'Ignoriranje naših moralnih vrijednosti ima cijenu', zaključuje senator Južne Karoline Lindsay Graham, dok predsjedatelj Senata za vanjske poslove, republikanac Bob Corker iz Tennesseeja kaže: 'Nikada nisam mislio da će Bijela kuća biti honorarna PR firma prijestolonasljednika Saudijske Arabije.'

I tako, tresla se brda, a saudijski ministar energetike Khalid al Falih najavljuje dolazak prestolonasljednika na trinaesti Samit G20, koji se održava u Buenos Airesu od 30. studenog do 1. prosinca. On će se naći u društvu kapitalaca od kojih mnogi prijete sankcijama Saudijskoj Arabiji, a posluju s njom.

U toj mučnoj priči netko ipak ispada častan: u svjetlu međunarodnog prosvjeda zbog ubojstva novinara Berlin je nakon najnovijih dokaza prošlog ponedjeljka potvrdio da trenutno ne dopušta izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, uključujući ono za koje je već odobrena izvozna dozvola. Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen potvrdio je da slijedi njemački primjer.

U prašumi važnih informacija o Brexitu, na BBC-ju se prošlog tjedna provukla sitna vijest iz običnog života u engleskom gradiću Birkenheadu. Nakon niza incidenata u kojima su učenici iz bogatih obitelji zlostavljali i ponižavali siromašne kolege i kolegice, Woodchurch High School im je zabranio dolazak u školu u zimskim jaknama Canada Goosea, Pyrenexa, Monclera i drugih luksuznih brendova, čija cijena doseže tisuću funti. Tako će se bolje osjećati barem mali dio od četiri milijuna britanskih 'lidlića', čiji siromašni roditelji – prema istraživanju Food Foundationa – nemaju novca za kupnju dovoljno voća, povrća, ribe i drugih zdravih namirnica koje preporučuju nacionalne smjernice o zdravoj prehrani.

Uz potporu SAD-a i Britanije za novog šefa Interpola izabran je Južnokorejac Kim Jong-yang. Vladimir Putin to je nazvao 'svojevrsnim miješanjem u izborni proces međunarodne organizacije' jer nije prošao njegov favorit, ruski general Aleksander Prokopčuk. Yang je izabran jer je dosadašnji šef Meng Hongwei netragom nestao, a potom osvanuo kod kuće, u Pekingu, gdje su ga njegovi optužili za korupciju.

Putin možda jest bijesan zato što mu je izmakao Interpol, ali tko će biti bijesan zbog vijesti da je, 'nakon duge i teške bolesti', kako to značajno naglašava britanski Telegraph, preminuo 63-godišnji Igor Korobov, šef ruske vojne obavještajne agencije, koju je pokojnik vodio u vrijeme ruskog hakiranja američkih demokrata na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine?

P.S. Godina se bliži kraju, pa podsjetimo na tradicionalni izbor riječi koja se prema Oksfordskom rječniku engleskog jezika najviše koristila u 2018. Pobijedila je toxic (toksičan, otrovan), riječ koja je najbolje opisala svijet u kojem živimo. Gotovo sve bilo je zatrovano, otrovano i toksično - zrak i oceani, bivši špijuni, etnički odnosi, politika, pa i drčna muškost kojoj pokret MeToo pokušava stati na kraj.

Prošlogodišnja pobjednica bila je riječ youthquake (mladotres), godina u kojoj su na čelu država bile ili došle mlade snage, kanadski premijer Justin Trudeau, francuski premijer Emmanuel Macron, austrijski premijer Sebastian Kurz. Riječ je odražavala nadu u moć promjene, ali promjene su se događale u sferi populističke desnice. A 2016.? Najbolje ju je opisala riječ post-truth (postistina, lažna vijest). Rodila se dolaskom Donalda Trumpa u politiku.