POVLAČENJE IZ SIRIJE

Putin je opet iznenadio svijet, evo što govore o njegovom potezu

15.03.2016 u 07:20

Bionic
Reading

Djelomično povlačenje ruskog vojnog kontingenta iz Sirije koje je najavio predsjednik Vladimir Putin može biti pozitivan znak za primirje u toj zemlji, ocijenio je u utorak iranski ministar vanjskih poslova

Mohamed Džavad Zarif koji je to izjavio u Canberri nakon susreta s australskom kolegicom Julie Bishop, istaknuo je da Iran zagovara primirje i političko rješenje u Siriji.

'Činjenica da se u Siriji održava polovično primirje je dobrodošla vijest, mi to tražimo već već dvije i pol, tri godine', rekao je.

'To što je Rusija najavila povlačenje dijela svojih snaga, pokazuje kako ona ne smatra da je sila nužna za očuvanje primirja', dodao je.

'To se može smatrati pozitivnim znakom. Moramo pričekati i vidjeti što će se dogoditi'.

Primirje je stupilo na snagu 27. veljače na prijedlog Sjedinjenih Država. Opstaje unatoč sporadičnim povredama, pa su UN i njegovi partneri uspjeli dopremiti humanitarnu pomoć gotovo 250.000 ljudi koji žive na područjima pod opsadom.

'Poruka koju je međunarodna zajednica poslala IS-u i koju mora poslati IS-u i drugim ekstremističkim organizacijama, je da je naša borba protiv njih neprekidna borba', kazao je Zarif.

'Nećemo stati i vjerujem da je međunarodna zajednica jedinstvena u vezi s tim'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak navečer, na opće iznenađenje, objavio da povlači glavninu svojih snaga u trenutku kada u Ženevi počinju pregovori izaslanika predsjednika Bašara al Asada i nejedinstvene sirijske oporbe.

Sirijska oporba je pohvalila Putinovu odluku, a stižu reakcije sirijske vojske i svjetskih čelnika, javljaju agencije.

Sirijska vojska je priopćila u ponedjeljak da će se nastaviti boriti sa skupinom Islamskom državom (IS), s Frontom al Nusrom i s 'drugim terorističkim skupinama povezanim s njima', pošto je njezin ruski saveznik rekao da će početi povlačiti svoje snage, prenosi Reuters.

U priopćenju sirijskog vojnog zapovjedništva navodi se da će se oružane snage boriti s istom odlučnošću kao i prije, u suradnji s 'prijateljima i saveznicima', dok se sigurnost i stabilnost ponovo ne uspostave 'na svakom djeliću državnog teritorija'.

Usto se dodaje da je ruska odluka o smanjenju vojne nazočnosti u Siriji logičan potez i da su je zajedno donijeli najviši vojni dužnosnici dviju zemalja 'nakon prekida borbenih operacija na nekim bojišnicama' u Siriji.

Damask je odbacio nagađanja o postojanju nesuglasica s Moskvom, rekavši da se predsjednik Asad dogovorio o 'smanjenju' ruskih snaga u telefonskom razgovoru s predsjednikom Putinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak su razgovarali telefonski o sirijskoj krizi, priopćio je Kremlj.

Putin je rekao Obami da će se ruske snage početi povlačiti iz Sirije pošto su završile svoje 'glavne zadaće' u borbi s terorizmom.

'Predsjednici su pozvali na ubrzavanje procesa političkog rješenja sirijskog sukoba i poduprli su razgovore u Ženevi između sirijske vlade i oporbe pod okriljem UN-a', piše u tom priopćenju, kako prenosi Reuters.

Istodobno je Bijela kuća objavila da su Putin i Obama razgovarali o krizi u Siriji i o najavljenom povlačenju ruske vojske.

Obama je pohvalio smanjenje nasilja u Siriji otkako je na snagu stupio dogovor o prekidu neprijateljstva, ali je upozorio da bi nastavak ofenzive sirijske vojske mogao ugroziti mirovne napore, navodi se u priopćenju.

Američki predsjednik je usto istaknuo da je postignut stanoviti napredak u pružanju humanitarne pomoći u Siriji i da snage sirijske vlade moraju omogućiti slobodnu dopremu humanitarne pomoći, dodaje se u priopćenju Bijele kuće.

Povlačenje glavnine ruskih postrojba iz Sirije koje je u ponedjeljak navečer najavio ruski predsjednik, pridonijet će, ako se doista ostvari, 'jačanju pritiska' na predsjednika Bašara al Asada, ocijenio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, a prenosi France Presse.

'Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih postrojba, to će pojačati pritisak na režim predsjednika Asada kako bi se u Ženevi napokon ozbiljno pregovaralo o političkoj tranziciji koja će očuvati stabilnost sirijske države i interese svih skupina', ocijenio je Steinmeier.