BOLJKOVAC U NEDJELJOM U 2

'Pustili smo Arkana za milijun maraka'

10.05.2009 u 16:45

Bionic
Reading

Gost Aleksandra stankovića u emisiji Nedjeljom u bio je bivši ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac

'Protiv presude nemam ništa, ali me asocira na dogovor. Bez obzira na nepravomoćnost presude Glavaš nije mogao bez kontrole prijeći granicu i otići u BiH. Dodao je da bi se prvo trebalo riješiti pitanje dvojnog državljanstva. Ustavnim promjenama treba spriječiti bijeg u BiH, rekao je Boljkovac.

Dodao je da se takva presuda se ne može donijeti bez utjecaja politike no uvjeren je da su kao suodgovorni za zločine u Osijeku 1991. trebali biti procesuiran i Vladimir Šeks. Činjenicu da nitko od svjedoka na suđenju za "garažu" i "selotejp" osim njega nije teretio Šeksa smatra tragičnom i vjeruje da je posrijedi dogovor.

'U Osijeku je u to vrijeme vladala anarhija. Znao sam da iza ubojstva Josipa Reihl Kira stoje Šušak i Šeks i namjeravao sam uhititi Šuška, no Tuđman je sazvao VONS i smijenio me', kazao je Boljkovac

Pokojnog ministra obrane Gojka Šuška optužio je da je naređivao rušenje spomenika, čak i cvijeta u Jasenovcu, što je general kojem je to naređeno odbio učiniti. No, rekao je da nije uhitio Šuška jer bi u to vrijeme rušenje Šuška značilo rušenje Tuđmana.

Na pitanje da usporedi Josipa Broza Tita i Franju Tuđmana rekao je:

- Tuđman je želio veliku Hrvatsku do Sarajeva zato je tamo imao Abdića, a Tito je ujedinio jugoslavenske narode bez obzira na vjeru, naciju i ekonomsku moć. Tuđman je Jugoslaviju razorio. Ja ga u tome nisam podržavao, dapače svađali smo se oko toga.

Za puštanje ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana oputužio je tadašnji državni vrh kojem je i sam pripadao. 

'Državni vrh za to je dobio milijun maraka. Ne znam tko, ali znam da je u piitanju bio milijun. I Njemci su željeli Arkana jer je za njim bila raspisana međunarodna tjeralica, ali mi smo ga prodali. Milošević se zalagao za njegovo oslobođenje. Mislim da je Šušak igrao značajnu ulogu u tome.

Aco Vasiljević (bivši šef KOS-a op.a.) rekao je u HAAgu da je Šušak bio njihov odličan suradnik', kazao je Boljkovac i na kraju dodao da je manje poznata ali jednako skandalozna odluka o puštanju Šešelja donesena u vrhu hrvatske policije jer se htjelo izbjeći sukob i pod svaku cijenu održati mir.