KOVAČEVIĆ VS. LINIĆ

'Puštanjem probnih balona plaši se građane'

23.02.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević komentirajući medijske napise kako mu se "trese fotelja" u Upravi JANAF-a zbog javnih istupa u kojima je kritizirao poteze ministra financija Slavka Linića, rekao je kako je to jednostavno njegovo stajalište

Kovačević je preksinoć u razgovoru u Dnevniku 3 HTV-a, uz ostalo, izjavio kako ekonomska politika nije samo porezna politika, nego je širi pojam, te kako bi bilo dobro pročitati neke knjige iz teorije ekonomske politike.

'HNS kao koalicijski partner ima stav, i ovo nije Vlada jedne nego četiri stanke, i svatko u njoj ima pravo izreći određena mišljenja, a posebno ako su vrlo značajna za građane ove države. Prije svega, spustio bih loptu na zemlju i bilo bi dobro da smo ovakve stvari rješavali i rješavamo u budućnosti za stolom prije nego što dođu u javnost', rekao je Kovačević odgovarajući na upite novinara uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a.

'Međutim, kada dođu u javnost, a da vi ne znate ništa o njima, onda jednostavno morate preko javnosti poslati poruku. Naš je stav da građani ove zemlje moraju biti upućeni i znati o stvarima koje se tiču njih samih', istaknuo je Kovačević.

Upitan je li HNS-u najveći problem ministar financija Slavko Linić i njegovo 'soliranje', Kovačević je rekao kako to ne smatra problemom niti ikakvom krizom ili nekim posebnim razmimoilaženjem, nego razmjenom određenih stajališta.

'Branio sam i branim stručno razmišljanje, a onda i stav stranke', naglasio je ekonomski strateg HNS-a.

Vezivanje pozicije u dioničkom društvu JANAF, koje je trenutačno proglašeno najboljim od Zagrebačke burze i HANFA-e, i prema svim financijskim izvješćima najuspješnijim javnim poduzećem, s mojom izjavom kao ekonomskog analitičara političke stranke je potpuno besmisleno, ocijenio je Dragan Kovačević.

Upitan zašto su najčešće polemike HNS-a i SDP-a otkako je koalicija na vlasti vezane uz resor Slavka Linića, Kovačević je rekao kako je problem u komunikaciji, jer se o nekim stvarima o kojima treba razgovarati, ne razgovara.

Netko je rekao da se radi o puštanju probnih balona. Nisam za puštanje probnih balona na način da nešto kažete o nečemu što se tiče građana, dodao je.

'Građani moraju znati imaju li pravo na minus ili nemaju, hoće li biti porez na nekretnine ili neće. Puštanje balona unosi nervozu u društvo koje već tako i tako nije stabilno, niti ekononski ni na druge načine. S tog aspekta mišljenja sam da trebamo puno više razgovarati kao koalicijski partneri i uvažavati jedni druge, i onda će stvari koje se nekad čine kao prijepor na javnoj sceni - iščeznuti', naglasio je Kovačević.

Stojim kod tvrdnji koje sam izrekao i dalje da treba više znanja, ne samo svim ministrima i meni, i svakodnevno moramo učiti kako bi svakog dana u svakom pogledu sve više napredovati, ako želimo dobro ovoj zemlji, dodao je.

Potičem, ne samo ministra financija, nego sve ministre i koji se žele baviti društvenom djelatnošću, da čitaju što više, jer ekonomija 2009. više nije ekonomija koja se vodi danas. Sve što ste znali o ekonomiji 2009. danas više ne vrijedi, kazao je Kovačević.

Pojasnio je da je nakon najave uvođenja poreza na nekretnine podsjetio kako je svojedobno premijer (Milanović) kazao da je suglasan s prijedlogom HNS-a da treba razgovarati, i dobro i stručno analizirati uvođenje poreza na nekretnine.

'I dalje mislimo da taj porez ne treba uvoditi dok god se ne steknu preduvjeti - da gospodarstvo krene naprijed i da narod počne na neki način više raditi i zarađivati; pa ćemo onda kada budemo više imali, moći razmišljati o tome što ćemo uzimati. Ako počnemo sve više uzimati nećemo imati od koga uzimati', zaključio je ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević.