OHRABRUJUĆI BARROSO

Pusić: Vijesti su dobre, ali još nije gotovo!

07.06.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Današnja izjava predsjednika Europske komisije da će Hrvatska u petak 'dobiti dobre vijesti' i članak Financial Timesa u kojem se navodi da ćemo tog dana zatvoriti šest godina duge pregovore s Hrvatskom ne znače uistinu i doslovan kraj pregovora o pristupanju Europskoj uniji

Dakle u petak će, kako je pojasnila Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, Europska komisija izaći s prijedlogom zajedničkog pregovaračkog stajališta za preostala četiri otvorena poglavlja koji će vjerojatno biti pozitivan za nas, a 'zemlje članice mogu sve'.

'Sada preostaje 14 da sve zemlje članice to rasprave. Idealna situacija bi bila kada bismo na Europskom vijeću 24. lipnja zatvorili pregovore i definirali datum ulaska u Europsku uniju koji se već zna, 1. srpnja 2013. godine, ali nije službeno objavljen', rekla je Pusić.

U nekim zemljama poput Nizozemske prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta doći će u ruke nekoliko ministara koji potom trebaju dati svoje mišljenje o tome. Također, u Sloveniji bi o tome trebao raspraviti parlament, a i u nekim drugim zemljama poput Finske treba proći kompliciranu proceduru.

Također ostaje još uvijek ostaje otvoreno pitanje monitoringa i kako će se to riješiti te hoće li se zbog toga morati mijenjati poglavlje 35 – Ostala pitanja. 'Nadam se da će pregovori biti završeni u lipnju jer naše je iskustvo, ako nešto može krenuti krivo, u našem će slučaju sigurno krenuti krivo', zaključila je Vesna Pusić.

Oglasila se i premijerka Jadranka Kosor koja je rekla da je znala da je cilj dovršetka pregovora u lipnju ostvariv. Šef oporbe Zoran Milanović odmah je zatražio da se što prije raspišu izbori kako bi nova vlada mogla mirno privesti kraju posao oko pristupanja EU-u, a ni Josip Friščić, predsjednik HSS-a, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a, ne bi imao ništa protiv izbora na jesen.