BLOOMBERG JAVLJA

Barroso: Hrvatska će imati dobre vijesti u petak!

07.06.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Bloomberg donosi izjavu Joséa Manuela Barrosa, koja potvrđuje današnje najave Financial Timesa da će Hrvatska u petak zatvoriti šest godina duge pregovore s Bruxellesom. 'Hrvatska će imati dobre vijesti u petak', izjavio je Barrosso

Bloomberg ističe i Barrossovu poruku da je Europska komisija blizu završetka pregovora s Hrvatskom.

Podsjetimo, The Financial Times je prenio izjavu Barrosa koji je rekao:'Ovo su zadnji koraci našeg rada. Hrvatskoj je otvoren put da nam se pridruži'.

Kritičari su optužili Zagreb da nije uspio u potpunosti reformirati pravosuđe ni suzbiti organizirani kriminal.

Ono što Zagreb sada treba jest da osigura jednoglasnu potporu 27 vlada EU, od kojih su neki suzdržani oko proširenja kluba zbog krize povezane s dugovima eurozone i Schengena.

Konačni sporazum o pristupanju bi mogao biti spreman u vrijeme kad je zakazan sastanak čelnika EU-a 23. lipnja, nekoliko dana prije završetka mađarskog šestomjesečnog rotirajućeg predsjedništva Unijom, tijekom kojih je aktivno lobirala za ulazak Hrvatske, piše The Financial Times

Glasnogovornik mađarskog predsjedništva rekao je da čeka presudu Komisije prije početka procesa ratifikacije među vladama EU.

'Nadamo se da ćemo završiti pregovore do kraja predsjedanja, i mislim da je to izvedivo', rekao je on.

Uspješan ishod će ovisiti i o zemljama koje zagovaraju oprez oko proširenja EU, prije svega Nizozemske. Njihova nespremnost uglavnom proizlazi iz teškoća s Rumunjskom i Bugarskom, koje su posljednje pristupile EU i koje nisu uspjele ispuniti obećanja tijekom pristupnih pregovora.

Uri Rosenthal
, nizozemski ministar vanjskih poslova, rekao je da treba učiti iz lekcije prethodnih proširenja.

'Snimanje postojećeg stanja nije dovoljno. Moramo osigurati da su reforme nepovratne, a što će zahtijevati praćenje  (monitoring) sve do pristupanja. Želimo snažno osiguranje', rekao je Rosenthal.

Međutim, odluka Komisije za postavljanje datuma o ulasku Hrvatske u Uniju za dvije godine pokazuje da je Komisija sigurna da će dobiti podršku čelnika EU, ako ne 23. lipnja, onda za nekoliko mjeseci.

EUobserver piše kako je Europska komisija postavila privremeni datum za ulazak Hrvatske u EU i da je to sredina 2013. No datum nema službeni status te je postavljen tek kako bi se moglo okvirno izračunati koliko novca EU može dobiti iz novog proračuna.

Wallstreet Journal podsjeća da čak i kada svih 35 poglavlja budu zatvoreni, nacrt ugovora o pristupanju mora biti sastavljen i ratificiran u Europskom parlamentu, državama članicama i njihovim nacionalnim parlamentima. To bi moglo potrajati mjesecima.

Ipak, znakovi su pozitivni, zaključuje WSJ.