POSJET BEOGRADU

Pusić u Srbiji s Nikolićem, Dačićem i Vučićem

21.06.2013 u 07:51

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u jednodnevnom službenom posjetu Beogradu gdje će razgovarati s predsjednikom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Aleksandrom Vučićem, potpredsjednicom vlade za europske integracije Suzanom Grubješić i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem

U Beogradu se očekuje nastavak razgovora o rješavanju otvorenih pitanja, suradnji nakon ulaska RH u EU, stanju u regiji, ispunjenju uvjeta za moguće povlačenje međusobnih tužbi za genocid te o još uvijek upitnom dolasku Tomislava Nikolića na proslavu ulaska u EU 30. lipnja u Zagreb.

Vesna Pusić i njezin kolega Ivan Mrkić su tijekom njegova službena posjeta Zagrebu dogovorili uspostavu zajedničkog mješovitog povjerenstva koje će se baviti rješavanjem otvorenih pitanja između dviju država i najavili su redovite ministarske sastanke svakih šest meseci.

Zagreb je službeno koncem travnja posjetio i prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić. Ministrica Pusić je poslije izjavila da se radilo 'o vrlo kvalitetnom posjetu, dobrom radnom sastanku s cijelim nizom tema', a posebno 'o temi koja je preduvjet za otvaranje svih drugih tema, a to je pitanje nestalih i identificiranje nestalih'.

Srbija je netom prije Vučićeva posjeta od Srbije dobila informacije o masovnoj grobnici u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 13 civilnih hrvatskih žrtava Domovinskog rata, a najavljeno je da će takvih informacija biti još.