UOČI ZABRANE PUŠENJA

Pušač se može braniti i šutnjom

05.05.2009 u 08:55

Bionic
Reading

Stiže dan od kojeg strepe svi pušači − od srijede je zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i kafiće i restorane. Pušenje će biti dopušteno samo na otvorenim terasama, a vlasnici restorana morat će osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj se neće moći naručiti hrana ili piće

ZAGREB - 'Nema govora o odustajanju od Zakona ili pitanja hoćemo li ga ili nećemo primjenjivati. Zakon je donesen prije šest mjeseci i bilo je dovoljno vremena za prilagodbu. Uz to, pred nama je dosta toplih mjeseci i otvorenih terasa, tako da će se dobiti još nešto vremena za prilagodbu', kaže ministar zdravstva Darko Milinović

Na pitanje što će se dogoditi u slučaju da se gosti neće pridržavati Zakona, ministar odgovara da je to ipak prije svega pitanje kućnog odgoja, piše Slobodna Dalmacija. 'Ako gost ipak zapali cigaretu ili je odbije ugasiti, ugostitelj treba pozvati policiju i prijaviti gosta zbog remećenja javnog reda i mira', objašnjava Milinović. 

Inspekcijski nadzor obavljat će, svaki u okviru svojega djelokruga, sanitarni, zdravstveni, gospodarski i prosvjetni inspektori, te inspektori rada.

'Kad je Zakon stupio na snagu, inspekcija je napisala samo dvije mandatne kazne u dva poduzeća, što znači da su ljudi Zakon ozbiljno shvatili', kaže Milinović, dodajući da će pojačan inspekcijski nadzor po ugostiteljskim objektima uslijediti tek za deset dana, dakle nakon lokalnih izbora.

No, sva sila inspektora, prema Zakonu, neće moći udaljiti pušača iz prostora u kojemu je zabranjeno 'dimiti', nego to mora učiniti vlasnik ili korisnik javnog prostora, primjerice lijepom riječju ili uz pomoć zaštitara. Ako u toj nakani ne uspije, pri nadzoru takvog, npr. ugostiteljskog, objekta inspektor je dužan vlasniku 'odrezati' kaznu od 30 do 150 tisuća kuna

Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja poslužuje hranu i/ili piće u ugostiteljskom objektu u kojemu je zatečena osoba koja puši. Ova je odredba posebno zanimljiva jer će i konobar biti krivac (!) za tuđi prekršaj i podložan kažnjavanju, a svi drugi gosti nepušači 'oštećene stranke', jer neće moći dobiti što su naručili dok se pušač ne udalji sam ili uz intervenciju zaštitara.

Novčana kazna u iznosu od 1000 kuna predviđena je za osobu koja puši ili čak samo nudi cigarete u javnom prostoru u kojem je pušenje zabranjeno. Ovo je kažnjavanje praktički neprimjenjivo jer je dovoljno da se osoba izjasni kako nema taj iznos, ne želi platiti ili se čak 'brani šutnjom'. 'Ako osoba neće platiti, onda ništa', neslužbeno je tumačenje postupanja iz Državnog inspektorata, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ako osoba sama ne pristane platiti kaznu 'na mjestu izvršenja', inspektor za nju, kao fizičku osobu, ne može izdati prekršajni nalog, uputiti prekršitelja na Prekršajni sud, jer to ovaj zakon nije predvidio.

Zabrani pušenja u kafićima i restoranima usprotivio se Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, koji ističe da će ta mjera u ekonomskoj krizi dodatno ugroziti opstanak 5800 restorana i oko 10.000 barova koji su izvor egzistencije za 16.000 obrtnika ugostitelja, njihove zaposlenike i obitelji. Ipak, predsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar nada se da će u daljnjim razgovorima s Ministarstvom zdravstva uskladiti pojedina zakonska rješenja jer nikome nije u interesu da se Zakon provodi na štetu ugostitelja.

Inače, Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zabranjeno je svako izravno i neizravno oglašavanje cigareta, a na kutijama cigareta velikim su slovima istaknuta upozorenja o štetnosti pušenja.