AKTUALNE TEME

Pupovac: Srbija se nalazi u situaciji ozbiljne društvene i političke traume

14.06.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac komentirao je u Newsroomu N1 televizije posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Srbiji, napad Aleksandra Vučića na hrvatske medije te druženje predsjednika Srbije sa osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem i prosvjede u Srbiji na kojima sudjeluju deseci tisuća građana

Pupovac kaže kako su to potrebe hrvatske zajednice u Republici Srbiji i potrebe Republike Hrvatske kad je posrijedi podrška hrvatskoj zjednici u Republici Srbiji. “To je prvo. Drugo, mi smo u procesu otvaranja dijaloga i stvaranja pretpostavki za to da se otvorena, neriješena pitanja, između Hrvatske i Srbije počnu rješavati, da se u mjeri u kojoj je to moguće u područjima u kojima je to moguće unaprijedi suradnja”, kaže saborski zastupnik SDSS-a za N1.

Na pitanje je li Aleksandar Vučić zaslužio to povjerenje da se u njega polažu nade u otvaranje nekih pitanja koja do sada nisu rješena, Pupovac kaže da mi govorimo o dvije države. “Hrvatska i Srbija imaju poprilično konfrontirane pozicije”, zaključuje Pupovac i dodaje: “Ako ćemo se zadržavati samo na tome onda suradnje neće biti. Pitanja nestalih, niti pitanja manjina, niti pitanje granice, ekonomske suradnje, kontroli migracija, kontroli i ekološkoj zaštiti rijeka za koje dijelimo odgovornost, nećemo napraviti nikakav napredak”.

“Prema tome, političke razlike postoje, ali i obaveza da se surađuje također”, kaže Pupovac.

Komentirao je i odlazak premijera Plenkovića u Srbiju u petak na dan na koji deseci tisuća građana prosvjeduju u Beogradu te mogućnost da se boravak Plenkovića u Subotici iskoristi za unutarpolitičke odnose.

“Teško da bi se moglo toliko ići da se jedna radna posjeta premijera Plenkovića sa povodom i uzvratnog susreta koji se dogodio u Zagrebu, mogao tumačiti kao interferencija i uključivanje u političke procese u Srbiji”, kaže Pupovac i dodaje da će iz srspke perspektive teško se taj posjet tumačiti na taj način.

  • +8
Prosvjed u Beogradu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Smatra i kako hrvatski političari imaju svoje biračko tijelo i svoj način biranja i odnosa prema vlasti, a republika Srbija svoje biračko tijelo, svoj način biranja i odnosa prema vlasti.

“U Srbiji se događa jedan demokratski politički proces koji, nakon tragičnih događaja koji su se dogodili, izaziva pažnju cijelog svijeta i našu u Hrvatskoj, ali to ne znači da ćemo sad sve zaustaviti i da nećemo ništa činiti dok ne vidimo kako i na koji način će završiti ti procesi”, rekao je Pupovac.

Što je još rekao o medijima u Hrvatskoj i Srbiji, o 'ustašama' i 'četnicima' i još nekim temama, pročitajte ovdje.