ZBOG REFERENDUMA

Pupovac se obrušio na Grabar Kitarović: Podliježe najnižim strastima

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na Facebooku je komentirao jučerašnji izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o referendumu Narod odlučuje. Smatra kako je izjava 'KGK', kako je nazvao predsjednicu, vrlo zabrinjavajuća

'Izjava Predsjednice KGK o referendumuskoj inicijativi za izmjenu Ustava u pitanju izbornog zakonodavstva, a time i smanjivanju političkih prava manjina, je zbunjujuća i veoma zabrinjavajuća. Ona u njoj najprije kaže da se neće miješati u tematiku referenduma, a onda se miješa. I to na mjestu koje je jednako relevantno za sve koje narod bira - od zastupnika do PRH.

Pri tom se miješa tako da se može shvatiti kako sve druge koji su izabrani smatra političkim elitama a sebe voljom naroda. Takav način miješanja u trenutku kad cijeli proces u vezi s potpisima i referendumskim ciljevima nije doveden do kraja i kad je nepoznat i broj valjanih potpisa i obrazloženje samih referendumskih pitanja, mogao bi biti shvaćen kao preuzimanje ovlasti koje institucija predsjednice nema već ih imaju druge institucije, nadležno ministarstvo, Sabor i Ustavni sud.

  • +106
  • +103

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na kraju, cijela bi se izjava mogla shvatiti kao podilaženje najnižim strastima, uključujući i one koje se zasnivaju na antimanjinskih stavovima i raspoloženju, a kakvih ponovo ima u dijelu javnosti i na kakvim se u značajnoj mjeri zasnivala referendumska kampanja za izmjenu izbornog zakonodavstva. Svaki predstavnik naroda koji zaboravlja da između njega ili nje postoji Ustav i zakon otvara vrata nekontroliranom i opasnom procesu. Nadam se da predsjednica ne ide u tom pravcu', napisap je Pupovac.

Podsjetimo, predjsednica je kazala: 'Moj stav općenito prema referendumima jest da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda. Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj, političke elite. Isto tako su pokazali želje za izmjenom izbornog zakona'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!