'TREBA POBOLJŠATI ODNOSE'

Pupovac: Potrošeni su velik novac i vrijeme

03.02.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Milorad Pupovac, čelnik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru, ocijenio je da poslije sudske presude na međusobne hrvatsko-srpske tužbe za genocid ovo pitanje više ne bi trebalo opterećivati odnose dviju država. Smatra da bi se današnju hašku odluku trebalo iskoristiti za unapređenje odnosa dviju država

Pupovac je u izjavi za Tanjug podsjetio da je u proteklih 16 godina više puta rekao da su ove tužbe neosnovane.

'Dvije države su potrošile velik novac i vrijeme. Umjesto da sude za zločine koji su počinjeni, što je ovaj sud potvrdio, i umjesto da sude za etničko čišćenje te da grade političke odnose kako bi omogućile povratak izbjeglica i obnovu povjerenja, države su se usmjerile na suđenja pred Međunarodnim sudom pravde na štetu vlastitih građana i stabilnosti vlastitih pravnih poredaka', rekao je Pupovac Tanjugu.

Naveo je da nije bilo osnove za hrvatsku tužbu protiv Srbije, jer genocid nije počinjen, a nije bilo temelja ni za srpsku protutužbu.

Pupovac nije siguran da će dvije države iskoristiti ovu odluku kao osnovu za poboljšanje odnosa.

'Poboljšanje bi trebalo uključiti suđenja za ratne zločine, suđenja za etničko čišćenje, suočavanje s odgovornošću politika u Hrvatskoj i Srbiji za ono što se dogodilo u međusobnim odnosima', istaknuo je.