pripreme za kampanju

Pupovac nositelj, Dejan Jović 'vrlo vjerojatno' na listi SDSS-a za izbore za EP

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 02.04.2019 19:43
  • Objavljeno 02.04.2019 u 19:20

Milorad Pupovac / Dejan Jović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), komentirao je za N1 možebitni počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, predstojeće izbore za Europski parlament i situaciju u vladajućoj koaliciji. Pritom, najavio je da će on biti nositelj liste, a na njoj će se 'vrlo vjerojatno' naći i Dejan Jović, profesor s Fakulteta političkih znanosti i bivši savjetnik predsjednika Ive Josipovića

Pupovac je izjavio kako ne zna odakle prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću.

'Znam da je gradonačelnik učinio sve da Muzička akademija nakon niza decenija dobije svoju zgradu, što je značajna stvar, ali, kao što je rečeno od strane profesora Josipa Kregara, za to je dovoljna jedna ploča, jedna povelja Sveučilišta za poseban doprinos. Sve ovo drugo ima manje veze s gradonačenikom, a ima više veze s ljudima na Sveučilištu. Bojim se da neki ljudi olako posežu za tom vrstom instituta, koji ne bi smio biti korišten', rekao je Pupovac, prenosi N1.

Po pitanju europskih izbora, kazao je da SDSS ima listu koja će doprinijeti da se mijenja atmosfera u zemlji, koja je 'poprilično negativna i obiluje nizom elemenata netolerancije, govora mržnje, pa i napada na manjinske predstavnike, institucije, zajednice - posebno srpsku'.

'Odlučili smo da ovu kampanju iskoristimo da ima neku vrstu emancipatorskog cilja', rekao je Pupovac.

Na pitanje ne misli li da će se dogoditi upravo suprotno - da će kampanja privući one koji potiču nesnošljivost prema manjinama, odgovara: 'Da se sakrijemo u mišju rupu, on bi rekao 'gle eno ga u mišjoj rupi'.

'Da izađem na veliki teren i pokušam igrati utakmicu na velikom terenu, rekli bi 'gle njega, on hoće igrati na velikom terenu'. To vam je tako kada se stvori jedna atmosfera, a kod nas jest stvorena takva atmosfera. Ona je bila zaustavljena prvih godinu-dvije mandata premijera Plenkovića, ali treću godinu se obnovila, osnažila i pojačala. I mi moramo koristiti sva raspoloživa sredstva da se tome suprotstavimo i da ljude ohrabrimo', rekao je.

  • +5
  • +2

Milorad Pupovac

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Lista je definirana, ali odluka o potvrdi liste nije donesena na Predsjedništvu stranke. To će biti urađeno do kraja tjedna', kazao je Pupovac i dodao da bi on kao predsjednik stranke trebao biti nositelj liste. 'I bit ću, smatram da trebam doprinijeti stranci, iskoristiti potencijal privlačenja birača', dometnuo je Pupovac.

Potvrdio je da će na listi biti sadašnji saborski zastupnici, nestranačke osobe, mladi i da će se držati principa zastupljenosti žena, ali nije još želio govoriti o konkretnim imenima.

Na pitanje hoće li na listi biti profesor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti, Pupovac je odgovorio 'vrlo vjerojatno', a potvrdio je i da profesor Jović nema uvjete za svoju poziciju na listi.

Upitan hoće li se kampanja odvijati i u Srbiji, gdje ima hrvatskih građana s pravom glasa na europskim izborima, kaže da su to pokušali na jednim parlamentarnim izborima pa nisu imali značajnijeg rezultata.

'Upravo istražujemo je li to realno i treba li trošiti energiju na to. Neki prvi rezultati kažu da bi imalo smisla to napraviti jer bi pojačalo rezultat i povećalo šansu da se SDSS približi pragu.'

'Najdublja kriza do sad u koalicijskim odnosima'

O mogućnosti izlaska SDSS-a iz vladajuće koalicije pričalo se kao o 'predstavi za javnost', a Pupovac kaže da je to 'doista bila najdublja kriza do sad u koalicijskim odnosima.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!