OPTUŽBE

'Pupovac je prepreka povratku Srba u Ravne kotare'

06.04.2011 u 18:56

Bionic
Reading

Predstavnici Udruge za povratak Srba na područja Ravnih kotara i Bukovice (UPOS) i Inicijative za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici (IPS) s današnje konferencije za novinare u Benkovcu poručili su da je politika Srpskoga narodnog vijeća i njegova predsjednika Milorada Pupovca glavna zapreka povratku srpskih izbjeglica na područja Ravnih kotara i Bukovice

'SNV ne poduzima ništa kako bi se realizirao bilo koji projekt povratka Srba te ometa zadruge da to čine, dok je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Benkovca u blokadi i nije se sastalo 28 mjeseci', ustvrdio je Milan Jakšić, član Inicijative za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici.

'Razlog tomu može biti opet neka politička trgovina. Jer SNV i Pupovac dokazali su se kao vrlo uspješni politički trgovci. To je poznato hrvatskoj javnosti. Pri tom mislim na izmjene ustavnog Zakona o nacionalnim manjinama i Izbornog zakona koji SDSS-u omogućuje da u sljedećih 20 godina u Hrvatskom saboru ima svoje predstavnike. Ako nije riječ o političkoj trgovini, onda može biti jedino teška nesposobnost i neodgovornost", istaknuo je Jakšić

Voditelj Udruge za povratak Srba na područja Ravnih kotara i Bukovice Gligorije Rnjak, inače vijećnik Demokratske partije Srba (DPS) u benkovačkom Gradskom vijeću, rekao je kako su problemi počeli kad nije prihvatio politiku Milorada Pupovca koji se, kako je rekao, okrenuo sebi i svojoj sviti.

Član IPS-a Stevan Benjamin istaknuo je da se u srpskoj zajednici uporno nameće jedna stranka i jedan vođa, a cilj bi trebao biti pluralizam interesa i govora. Za loše stanje među srpskim povratnicima okrivljuje SDSS koji je "u zadnja dva mandata u vladajućoj koaliciji s HDZ-om".