ŽAO MU JE

Puljić progovorio o pedofilu Ivanovu

21.02.2014 u 18:18

Bionic
Reading

U vezi slučaja don Nedjeljka Ivanova, svećenika Zadarske nadbiskupije kojem je utvrđena kaznena i moralna odgovornost za počinjenu pedofiliju, pismenim putem preko Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije očitovao se zadarski nadbiskup Želimir Puljić

'Proučivši pozorno svjedočanstva prikupljenih svjedoka i argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan. 1395, § 2 i kan. 1387, suci su došli do zaključka da su sadržani bitni elementi kažnjivog djela, a to je izvanjski prekršaj zakona ili zapovijedi te velika moralna odgovornost počinitelja prekršaja. Izrečene su mu mjere koje crkveni kanoni u tom vidu predviđaju: duhovne, materijalne i moralne naravi. Don Nedjeljko nije otpušten iz kleričkog staleža jer to nije u kompetenciji domaćih crkvenih sudova, nego Kongregacije za nauk vjere', poručuje mons. Puljić. Nedjeljko Ivanov ostaje u Svećeničkom domu gdje mu je jedino i dopušteno služiti svetu misu i ispoštovati sve odluke crkvenog suda.

Nadbiskup Puljić poručuje da je jedna od naloženih odluka don Nedjeljku da se ispriča žrtvama. 'O broju žrtava ne možemo govoriti jer su zaštićene privatnošću, osim onih koji su se javno očitovali. Žrtvama nije zabranjeno da o tome govore policiji i onima koji su zaduženi da se stvari procesuiraju. Nadbiskupija je sa svoje strane to odmah učinila, kao i kad je crkveni proces priveden kraju poslala je službenu obavijest o završetku upravno-kaznenog postupka', rekao je Puljić koji je o procesu najprije izvijestio svećenike na ovogodišnjoj godišnjoj skupštini u srijedu, 19. veljače, održanoj u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević'. U pismu osobama koje su dale svoje svjedočanstvo nadbiskup je informirao o završetku procesa, a na kraju pisma, u duhu Vatikanske odluke o 'nultoj toleranciji' u takvim slučajevima, rekao kako Crkva nastavlja mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra.

'Jasno je da mi je kao i svakom vjerniku u Nadbiskupiji žao što su se takve stvari dogodile. Zato sam pohvalio svjedoke što su se svojim izjavama i svjedočenjem uključili u taj proces borbe za obranu ljudskoga dostojanstva. Osobito u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni', kazao je mons. Puljić. Zadarskoj nadbiskupiji nije poznato da je netko od žrtava tužio Nadbiskupiju.