zapošljavanje podobnih

Puljak: HGK ne bi opstala da nema obavezne članarine

25.02.2021 u 11:09

Bionic
Reading

Zastupnice Kluba Centra i GLAS-a ustvrdile su u četvrtak da Hrvatska gospodarska komora (HGK) ne bi opstala da nema obavezne članarine i da je riječ o instituciji koja služi vladajućima i zapošljavanju podobnih na visoke funkcije, a ne gospodarstvenicima koji je financiraju

"Prema istraživanju portala Telegram.hr na uzorku od 500 poduzetnika, čak 82,4 posto je reklo da ne bi plaćali članarinu HGK-u u slučaju da se ukine obveza prisilnog plaćanja, a svega 17,6 posto bi članarinu nastavilo plaćati. Kvalitetom rada HGK nije zadovoljno 77,4 posto ispitanih što navodi na zaključak da HGK nikako ne bi opstala u ovom obliku da nema obvezne članarine", izjavila je na konferenciji za novinare Marijana Puljak iz Centra.

Istraživanje portala Telegram.hr je ocijenila važnim, jer je, kaže, dokazalo ono na što već dugo upozoravaju; poduzetnici koji su članovi ove institucije i financiraju je, nemaju osjećaj da im ona koristi u poslovanju, nego služi samoj sebi, stranci koja je na vlasti da zadrži moć i tu instituciju koristi za zapošljavanje podobnih na visoke funkcije i dobro plaćena radna mjesta.

Puljak je napomenula kako 86,8 posto onih koji plaćaju članarinu HGK, smatra da članstvo ne bi trebalo biti obvezno. Ovako visok postotak nezadovoljstva radom jedne institucije ni u kojem sustavu ili državi ne bi mogao biti toleriran, osim ako ta institucija služi vladajućima, a ne onima koji je financiraju, istaknula je.

'Predsjednik Vlade je optuživao nas iz oporbe da destruktivnim prijedlozima rušimo instituciju poput HGK iako je sada potpuno jasno da se ta institucija već urušila i da ju je urušila stranka koja je svojim parapolitičkim utjecajem vodi već desetljećima. Nisu ispunjeni strateški ciljevi koji su postavljeni pred HGK, a Vlada je minimalizirala ulogu HGK razvijajući čitav niz paralelnih institucija koje su preuzele ulogu HGK poput HAMAG-BICRO-a', ustvrdila je Puljak.

Zaključuje kako je i sama Vlada odustala od deklariranih ciljeva koje treba napraviti HGK da bi postala konkurentna.

Međutim, porazno mišljenje članova i neispunjavanje strateških ciljeva nije dovoljno Vladi da napravi oštre rezove jer njima nije ni cilj da HGK radi ono što bi trebala raditi, jer bi time narušavala partikularne interese onih koji su tu instituciju oteli od njihovih članova koji je financiraju, zaključila je Puljak.

Njezina stranačka kolegica Dalija Orešković kazala je da bi u slučaju da više od 51 posto korisnika usluga bilo koje kompanije ili ustanove smatra da od te kompanije ne dobiva nikakvu podršku, ona bi na tržištu vrlo brzo propala.

"Takvi nezdravi subjekti propadaju svuda osim u zemlji koja na umjetan način štiti i održava sustav u kojeg građani nemaju povjerenja. Ako se takav sustav ne mijenja, veliko nezadovoljstvo građana i nepovjerenje u institucije prijeti da pređe u ozbiljne probleme koji će uzrokovati društveni slom", kazala je Orešković.

Zatražila je brze i efikasne promjene, "sad i odmah, a ne za nekoliko mjeseci i to možda, kako je poručio premijer".

Osim u HGK, dodala je Orešković, zalažu se i za ukidanje obvezne članarine i Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš napomenula je kako sva istraživanja, prvenstveno u Europi, pokazuju da je dobrovoljni komorski sustav agilniji, brži, spretniji i inovativniji u svome radu i zastupanju interesa poduzetnika. To je i logično, jer u dobrovoljnom sustavu je komora na tržištu i prisiljena je pružati usluge koje netko želi platiti, kao i poduzetnici, poručila je.