SAVA PRIJETI

Pukne li nasip pola Srbije ostat će bez struje

17.05.2014 u 13:17

Bionic
Reading

Spasilački timovi Srbije i Rusije nastavili su tijekom noći i jutros evakuaciju u beogradskoj prigradskoj općini Obrenovac gdje ima i žrtava, ali je grad dodatno ugrožen jer je voda probila nasip dug stotinak metara pa postoji velika opasnost da se na tom dijelu osim Kolubare izlije i Sava i spasilački timovi su započeli neizvjesnu utrku s vremenom

“Najkritičnija točka u Srbiji je trenutno Obrenovac, počeli smo iznositi i prva beživotna tijela”, potvrdio je načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić, ali nije želio govoriti o broju žrtava dok traje akcija spasavanja i evakuacije i dok se voda ne povuče.

Za sada se rijeka Kolubara ulijeva u Savu, ali ako spasilački timovi ne uspiju popraviti nasip, i poplavni val iz Save će se izliti na Obrenovac i ugroziti termoelektranu Nikola Tesla koja proizvodi struju za više od polovice Srbije.


Tijekom noći nekolio tisuća Beograđana, Novosađana i Šapčana se odazvalo na apel stožera za izvanredne situacije i podiglo je zaštitni bedem od vreća s pijeskom duž obale Save u Šapcu kako bi zaštitili ovaj grad od velikog poplavnog vala koji se očekuje zbog bujičnog vodostaja pritoka iz Bosne i Hercegovine.

Nasipi se ojačavaju i podižu bedemi od vreća s pijeskom i duž obala kroz Sremsku Mitrovicu.

Sava je u subotu ujutro kod Sremske Mitrovice dosegla rekordna 853 centimetra zbog čega u Vojvodini raste bojazan da će nabujala voda probiti nasipe i poplaviti grad.

Gradski krizni stožer je donio odluku da počne evakuacija stanovništva iz dijela grada u blizini rijeke ukoliko ona dosegne 857 cm, prenijela je Radio televizija Vojvodine. "To je preventivna mjera da se ne bi desila situacija kao u Obrenovcu", priopćio je zapovjednik pokrajinskog stožera za izvanredne situacije Goran Ješić.

U evakuaciji stanovnika Obrenovca sudjeluju helikopteri vojske i policije, a spasilačkim timovima pridružilo se i nekoliko stotina dragovoljaca iz Beograda.

U sporskim centrima u Beogradu organiziran je prihvat i kolektivni smještaj za evakuirane iz Obrenovca, a zahvaljujući brojnim apelima i solidarnom samoorganiziranju građani cijele noći i jutros donose hranu, odjeću i obuću, sredstva za higijenu, opremu i hranu za bebe.

Spasilački timovi uspjeli su se poslije dva dana probiti i do gradića Krupanj u zapadnoj Srbiji u kojem je voda bukvalno odnijela nekoliko kuća, ali žrtava nije bilo.

Padavine su oslabile, a u nekim krajevima kiša je i potpuno prestala i vodostaji rijeka opadaju, ali se voda još nije povukla iz brojnih kuća i pojedinih poduzeća koja su pretpjela veliku štetu.

I dalje je u prekidu promet na brojnim lokalnim i magistralnim cestama i prugama oštećenim u poplavnom valu.

Do sada evakuirano više od 15.000 ljudi, a skoro 90.000 obitelji je bez struje. Poplavama je ugroženo više od 1.770 objekata, a poplavljeno ih je ili uništeno više od 2.000.

Štetu je zasad nemoguće procijeniti, ali su prve ocjene da će se Srbija narednih nekoliko godina oporavljati od posljedica katastrofalnih polava koje se ne pamte u novijoj povjesti.

Prema službenim podacima, dosad su nastradale najmanje četiri osobe, ali po posljednjim informacijama iz Obrenovca gdje su iz spasioci izvukli prve žrtve, broj nastradalih nije konačan i stožer za izvanredne situacije MUP-a Srbije priopćit će ih tek nakon što se voda povuče.