IZMJENA OPTUŽNICE

Pukanićevi ubojice planirali ubiti Petračeve

30.09.2010 u 13:07

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića šestooptuženi Slobodan Đurović nakon četiri dana završio je s iznošenjem obrane, a zamjenik ravnatelja USKOK-a sudu je predao izmijenjenu optužnicu, prema kojoj se optužena šestorka tereti i za planiranje ubojstva Hrvoja i Novice Petrača

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić predao je izmijenjenu optužnicu po kojoj se umjesto NN osoba navode konkretna imena ljudi koje su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Željko Milovanović i Slobodan Đurović pratili kako bi po nalogu Sretena Jocića izvršili atentat. Žrtve su nakon Pukanića trebali biti otac i sin - Hrvoje i Novica Petrač.

Podsjetimo, Petračevi su osuđeni za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji je kasnije osuđen u aferi 'dragulji'.

Zagorca je na suđenju za ubojstvo Pukanića prvooptuženi Robert Matanić najprije optužio da je naručitelj atentata, a naknadno na suđenju taj iskaz je demantirao.

Optužnica je izmijenjena i u vezi s neposrednim izvršiteljem atentata na Pukanića Željkom Milovanovićem. USKOK sada tvrdi da je Milovanović daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića.

Najvažniji dio optužnice - po kojem se pripadnici skupine i terete da su ubojstvo organizirali kako bi Pukanića onemogućili da 'u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti' - ostao je isti.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kada bi se obrana šestorice optuženika trebala očitovati o izmjenama u optužnici.