SPOR MADRIDA I BARCELONE

Puigdemont pozvao španjolsku vladu da zaustavi pravosudni progon katalonskih političara

13.01.2020 u 17:48

Bionic
Reading

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, koji je u ponedjeljak sudjelovao na prvoj sjednici Europskog parlamenta, pozvao je španjolskog premijera Pedra Sáncheza da prestane pravnim putem rješavati politički spor između Madrida i Barcelone.

„Ovo je dugoočekivani dan jer smo prevladali dvije godine tijekom kojih nam je bilo onemogućeno baviti se politikom. Puno je sredstava utrošeno kako bi nas se spriječilo da budemo ovdje...no ipak smo tu“, rekao je Carles Puigdemont novinarima ispred ulaza u Europski parlament u Strasbourgu.

Puigdemont i član njegove bivše vlade Toni Comín u listopadu 2017. organizirali su zabranjeni referendum o samostalnosti Katalonije, proglasili republiku, a onda otišli u Belgiju. Premda su u svibnju bili izabrani u Europski parlament tek su krajem prosinca dobili akreditacije i status eurozastupnika.

Sudac španjolskog Vrhovnog suda u petak je od Europskog parlamenta zatražio ukidanje imuniteta za njih dvojicu kako bi ih Belgija mogla izručiti Španjolskoj, gdje im želi suditi.

Puigdemont je rekao kako se ne boji izručenja iz Francuske gdje se nalazi sada.

„Kao prvo imam zastupnički imunitet, i to ne samo u Francuskoj nego i Španjolskoj. Ne bude li Španjolska to poštivala, reći ćemo da EU počinje i završava na Pirenejima“, rekao je Puigdemont.

„Europa danas ne može gledati u stranu. Pravosuđe je bilo odlučilo da imamo pravo biti eurozastupnici, predsjednik Europskog parlamenta se morao izjasniti o tome, Europska komisija također. Više se ne može govoriti da je ovo interna stvar Španjolske“, dodao je.

Na ulazu u parlament bili su i aktualni predsjednik katalonske vlade Quim Torra i predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torren koji su mu iz Barcelone došli dali podršku. Zajedno su pozvali španjolskog premijera Pedra Sáncheza, čija je nova vlada u ponedjeljak ušla u ured, da prestane pravno goniti članove bivše i sadašnje katalonske vlade koji traže referendum nego da pregovorima riješi politički spor.