OTVORENO PISMO IVI JOSIPOVIĆU:

Prvo se dao pod nož stranom liječniku, pa uvrijedio cijelu struku

20.10.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine oštro su reagirali na izjavu Ive Josipovića upućene protukandidatu na izborima, liječniku Milanu Kujundžiću, ustvrdivši da je Josipović izjavom da 'će rado otići na pregled kod Kujundžića, a da se nada da neće morati donijeti kuvertu', narušio dostojanstvo i ugled liječničkog zvanja. Od Josipovića traže ispriku

Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, nakon što ste prije desetak mjeseci, izabravši inozemnog liječnika da Vam učini rutinsku operaciju desnog očnog kapka, pokazali nepovjerenje prema stručnosti hrvatskih liječnika, jučer ste otišli i korak dalje. Istupom u javnosti, hrvatske ste liječnike prikazali kao nemoralne osobe ovisne o mitu. Time ste narušili naše dostojanstvo i povrijedili ugled liječničkog zvanja. Izjavom u kojoj nedvosmisleno izražavate sumnju u korumpiranost liječnika u Republici Hrvatskoj, ne samo da ste grubo uvrijedili nas liječnike, već ste i ugrozili povjerenje između pacijenata i liječnika koje je iznimno važno za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite', kažu u priopćenju.


Podsjećaju Josipovića da se 'nad liječnicima u Hrvatskoj unatrag dvije godine provodi pravno nasilje utemeljeno na Zakonu o reprezentativnosti koji poslodavcu omogućuje da se o radnim pravima liječnika ne mora dogovoriti s našim legitimnim predstavnicima. Velikom broju bolničkih liječnika u Republici Hrvatskoj nametnut je protuzakonit oblik rada'.

Podsjećaju da su im radni uvjeti u kojima rade iz dana u dan su sve lošiji, da nedostaje lijekova, potrošnog materijala, da se oprema neredovito servisira... Ističu i kako se liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nameću brojne administrativne obveze koje otežavaju kvalitetno obavljanje liječničkog posla.

'U svemu navedenom niste pronašli razlog da javno zaštitite liječničku profesiju i založite se za njeno primjereno pozicioranje u društvu. Pune četiri godine niste reagirali. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je već više od stotinu hrvatskih liječnika napustilo Hrvatsku i otišlo raditi u inozemstvo, a više od 750 iskazuje ozbiljnu namjeru učiniti isto. Gospodine predsjedniče, liječnici okupljeni u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika i Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine izražavaju duboko nezadovoljstvo i negodovanje Vašom izjavom 'da se nadate da na pregled liječnika nećete morati donijeti kuvertu.'

Kažu da je ta izjava uvredljiva za liječnike i nedolična za javni govor. 'Posebno je neprihvatljivo kad ih izgovori predsjednik Republike, jer time dovodi u pitanje vjerodostojnost i opstojnost sustava koji i sam predstavlja', poručuju.

'Gospodine predsjedniče, u ime članova HUBOL-a i KoHOM-a, ali i svih drugih liječnika koje su Vaše riječi uvrijedile, zahtijevamo da se zbog neprimjerene izjave i iznijete neistinite tvrdnje javno ispričate te da se u daljnjoj predsjedničkoj kampanji ne služite paušalnim ocjenjivanjem i degradiranjem rada i morala liječnika', zaključuje se u priopćenju koje potpisuju Ines Balint, predsjednica KoHOM-a i Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.