situacija u hersonu

Prvi zapovjednik ATJ Lučko o ratu u Ukrajini: Nema mirnog prosvjeda ako ti netko na takav način ulazi u zemlju, to se rješava molotovljevim koktelima

21.03.2022 u 22:34

Bionic
Reading

U studiju RTL-a Danas Andrija Jarak razgovarao je s prvim šefom Antiterorističke jedinice Lučko Markom Lukićem o ratu u Ukrajini

Marko Lukić, prvi ratni zapovjednik hrvatskih specijalaca i osnivač Anti terorističke jedinice Lučko gostujući na RTL-u Danas prokomentirao je trenutnu situaciju na ratištima u Ukrajini.

Ruske snage nastavile su žestoke napade na civilne objekte u cijeloj Ukrajini, u Kijevu je raketiran trgovački centar. Pregovori zasad nisu donijeli nikakve pomake. Prvi put Rusi su pucali na prosvjednike u zauzetom gradu Hersonu, a Lukić kaže kako ga čudi što su Ukrajinci odlučili pružiti otpor prosvjedom protiv Rusa te naglašava da je očekivao neku drugu vrstu otpora.

"Molotovljevim koktelima se to rješava kao u drugim dijelovima Ukrajine. Tako da sam malo iznenađen s potezima Ukrajinaca koji ovih dana pokazuju otpor. Nema mirnog prosvjeda ako ti netko na takav način ulazi u zemlju, vrši agresiju i ubija stanovništvo i ruši gradove", smatra Lukić.

Mariupolj se još drži. Pitanje je dokad. Glava šefa Azov-a je ucijenjena, a oni se tamo fanatično bore, je li povlačenje uopće opcija ili idu do kraja? "Neće se Ukrajinci predati tako lako, ali kada se vi borite za ideju vlastite države. Kada ste uvjereni da ono što činite za vlastiti narod činite s najboljom namjerom, tada je svaki od vojnika spreman na maksimalnu žrtvu", objašnjava Lukić za RTL.

  • +11
Odesa se priprema za napad ruskih snaga Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

Zelenski kaže da je tamo već počinjen ratni zločin. "Primjer našeg Vukovara koji se borio tri mjeseca i nanio ogromne ljudske i materijalne gubitke protivniku. To je pokazatelj da nakon ulaska tih okupatorskih vojsku unutar tog prostora uvijek se dogode strašni zločini. Tako da je i za pretpostaviti da se i ovdje može nešto slično dogoditi, ali nadajmo se da će razum kod ruskih vojnika nadvladati", rekao je Lukić.

Rusi su jutros gađali središte Kijeva. Ukopavaju artiljeriju oko grada, a Lukić procjenjuje da su se Rusi ipak odlučili ne ići ravno na Kijev već ga opkoliti i iscrpiti grad i njegove stanovnike.