kultura čitanja

Prvi u Hrvatskoj: Od jeseni u riječkim školama sportska lektira

26.07.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Prvi put u Hrvatskoj uvodi se sportska lektira. Ovaj projekt provodit će se u osam riječkih osnovnih škola, a cilj je razvijanje kulture čitanja kroz sportsku tematiku. Riječ je o još jednom projektu riječkog obrazovnog sustava u okviru programa Ri Move, koji se eksperimentalno provodi od prošle godine među učenicima nižih razreda

Kako je riječ o programu koji se sastoji od brojnih prezentacija sporta, poznatih sportaša i sportova u Rijeci, sportska lektira samo je nastavak ovog programa kojim se učenicima nastoji približiti sport, ali i potaknuti ih na fizičku aktivnost, piše Novi list.

Osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda dobit će dva kompleta knjiga, 'Mali sportaši', koji kroz priče iz života upoznaju djecu s raznim sportovima, ali ih uče i toleranciji, te 'Olimpijske priče', koje govore o životima olimpijaca.

Projekt sadrži i učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psihosocijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života. U provođenju sudjeluju educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši.

Program Ri Move besplatan je za sve jer ga financira Grad Rijeka, a u program su još uključeni Hrvatski olimpijski odbor i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji će organizirati radionice s ciljem promicanja zdravih prehrambenih navika za sve učenike koji sudjeluju u ovom programu.