SPORNO ODMARALIŠTE KOD PLOČA

Prvi svjedoci govorili u korist Prskala i Lovrinčevića

05.04.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Na suđenju bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću, za izgradnju nepotrebnog odmorišta uz autocestu kod Ploča, danas su ispitani prvi svjedoci iz HAC-ovog sektora za gradnju koji su, suprotno optužnici, kazali da je odmorište rađeno zbog potreba Luke Ploče kojoj je trebao kamen

Tužiteljstvo, međutim, u optužnici tvrdi da su Prskalo i Lovrinčević 2008. pogodovali tvrtki Sklad gradnja, omogućivši im izgradnju neplaniranog i nepotrebnog odmorišta uz autocestu čime su HAC oštetili za više od 58,5 milijuna kuna. Odvoz prikupljenog kamena u Luku Ploče tužiteljstvo smatra tek prikrivanjem stvarne namjere koju su Prskalo i Lovrinčević navodno imali dok su zlorabili svoj položaj i ovlasti.

Osim što nisu teretili bivšeg predsjednika i člana uprave, svjedoci Mario Furdin i Ante Leko su kazali da se kamen s gradilišta autoceste u Ploče vozio još od 2005. te da je izgradnjom dodatnog odmorišta povećana i prometna sigurnost. Osim toga kazali su da je naknadno ili dodatno ugovaranje poslova u graditeljstvu uobičajeno te da je Sklad gradnja i ranije radila za HAC-om s kojim surađuje i danas.

Prskalo i Lovrinčević su, prema optužnici, od Konstruktora, vodeće tvrtke u konzorciju koji je gradio dionicu autoceste, zatražili da za radove na odmorištu kao podizvođača angažira upravo Sklad gradnju. Prskalo je potom kao predsjednik Uprave HAC-a donio odluku o početku postupka javne nabave za izgradnju pratećeg uslužnog objekta nakon čega je potpisan ugovor. Sklad Gradnja je potom obavila radove u vrijednosti 58,5 milijuna kuna za koliko je, prema optužnici, oštećen HAC.