'ZLOUPOTREBA FUNKCIJE'

Drvlje i kamenje: Kako je moguće da predsjednica odlikuje prorektora sveučilišta na kojem studira?

10.02.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ustvrdio je u ponedjeljak da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović činom odlikovanja prorektora Ante Čovića zloupotrijebila predsjedničku funkciju za osobnu korist budući da studira na sveučilištu na kojemu je Čović prorektor.

'Odlikovanje Čovića primjer je instrumentalizacije institucije predsjednika RH radi ostvarivanja osobnih interesa i koristi. Nadamo se i da je to posljednja sramota predsjednice na odlasku', navodi sindikat u priopćenju reagirajući na dodjelu odlikovanja prorektoru Sveučilišta u Zagrebu Anti Čoviću, za kojega kažu da je "nezakonito zaposlen osrednji znanstvenik poznat po akademskoj korupciji'.

Čovića, profesora na Fakultetu hrvatskih studija i prorektora Sveučilišta u Zagrebu za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju, predsjednica na odlasku odlikovala je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost u području filozofije i bioetike te njihovo promicanje u Hrvatskoj i svijetu.

Međutim, u sindikatu za odlikovanog Čovića kažu da je osrednji znanstvenik, a 'vrsni i kreativni istraživač samo u području institucionalizacije akademske korupcije' ,koji već niz godina ima bitan utjecaj na kadroviranje na Sveučilištu u Zagrebu.

Čović je, kažu, posebno poznat po kadroviranju na Hrvatskim studijima, odakle je otišlo niz vrhunskih, mladih i perspektivnih znanstvenika, na čija je mjesta doveo svoje prijatelje i poznanike, mahom starije od 65 godina.

Tvrde i da je sam Čović nezakonito zaposlen na Sveučilištu, odnosno Hrvatskim studijima, jer je prešao starosnu dob od 70 godina iza koje mu, sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odluci Ustavnog suda, nije dozvoljeno dalje raditi.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović dodijelila odlikovanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Umjesto da bude uzor u poštivanju zakonitosti i važeća pravna pravila primijeni na sebe (što je osobito važno jer se nalazi na prorektorskoj funkciji, gdje je u odnosu na svoj radni odnos u sukobu interesa), za njega je režiran i nezakonito proveden postupak produljenja radnog odnosa kao da je navršio 65., a ne 70. godinu života', upozorava sindikat u priopćenju.

Ocjenjuju da su se upravo zbog Čovića Hrvatski studiji srozali na nezakonito osnovanu instituciju u kojoj se 'iza navodnog svehrvatstva i lažnog domoljublja skrivaju sitni osobni interesi' i koja za svoj opstanak moli pojedine političare i lobira preko marginalnih iseljeničkih udruga.

  • +4
Kolinda Grabar Kitarović navija za hrvatske vaterpoliste Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

U sindikatu se pitaju kako je moguće da jedan znanstvenik koji nezakonito postupa, nema stvarnih zasluga za razvoj znanosti, niti može biti (pozitivan) uzor bilo kome, ipak primi odlikovanje od predsjednice koja usput i studira na doktorskom studiju Sveučilišta kojemu je Čović prorektor.

'Neće nas iznenaditi ako se za neko vrijeme pokaže da je ovo ničim izazvano, dodatno 'sitno' narušavanje predsjedničinog ugleda zapravo veliki zalog za njezinu svijetlu budućnost, po završetku doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu, kao profesorice na Hrvatskim studijima iz 'Čovićeve kvote'', kaže se u prioćenju sindikata, koje potpisuju Igor Radeka, Vilim Ribić i Ana Petošić.