50 TISUĆA EURA ZA KAVU

Prvi put prikazane tajne snimke u slučaju Maestro

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.12.2008 10:53
  • Objavljeno 12.12.2008 u 15:51
josip matanović

josip matanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Na suđenju u slučaju 'Maestro' danas je po prvi puta prikazan dio tajnih snimki telefonskih razgovora i susreta jednog od optuženih potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem

Upravo je na tim snimkama temeljena optužnica za primanje mita u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera.

Na jednoj od snimki iz travnja prošle godine vidljivo je kako Matanović u džep stavlja poveću žutu kuvertu, komentirajući 'ovo mi je za kav'". U omotnici se, prema tvrdnjama optužbe, nalazilo 50 tisuća eura, odnosno prvi dio naknade za koju je potpredsjednik Fonda ruskim investitorima trebao pogodovati u izgradnji luksuznih apartmana na zemljištu nekadašnje ciglane u Ninu.

Matanović i Kuzmanić, također, u više navrata razgovaraju i o otvaranju računa te sastavljanju ugovora o depozitu. Prema ranijem Kuzmanovićevom svjedočenju Matanović je na taj račun trebao primiti još 150 tisuća eura kao garanciju da će po dovršetku posla dobiti 1,5 milijuna eura, odnosno pet posto od ukupne vrijednosti investicije u Ninu.
Obrana, međutim, tvrdi da su sve danas pregledane snimke nezakoniti dokazi jer je iz njih vidljivo da USKOK-ov pouzdanik prvooptuženog Matanovića potiče na primanje mita, kao i da u sve uvuče svoje kolege iz Fonda. Branitelji stoga traže da se ti dokazi izdvoje iz spisa jer smatraju da se radi o poticanju na izvršenje kaznenog djela.

Matanovićev odvjetnik Branko Šerić kazao je da je obrana nezadovoljna i što im je onemogućen uvid u sve snimke jer su time, kaže, izuzetno ograničeni u obrani svojih klijenata.

'Tvrdim da se u materijalu koji nismo mogli pregledati dokazuje da je akcija 'Maestro' počela znatno prije nego što to tvrdi USKOK, odnosno još 2006. Iz toga proizlazi da su uhvaćene male ribe, da im je podmetnuto, a što je proizašlo i iz danas pregledanog materijala', ustvrdio je Šerić.
Predstavnica USKOK-a Ksenija Pajić odbacila je u izjavi novinarima sve primjedbe obrane, ističući da se nikako ne radi o nezakonitim dokazima.

'Žao mi je što danas zbog tehničkih razloga nismo vidjeli prvi sastanak Matanovića i Kuzmanića na kojem se jasno vidi tko traži milijun i pol eura, tko prvi govori o ugovoru o depozitu i spominje ostale članove kolegija. Danas smo imali prilike vidjeti tko prima 50.000 eura i tko kada vidi pouzdanika kaže 'imaš li onu boršicu, mala je ali moćna', a nakon toga komentira da mu je to za kavicu', kazala je tužiteljica.
Suđenje se prikazivanjem novih snimki nastavlja u ponedjeljak.

Bivše potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, proajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi