pozivi na mir

Prvi put od početka rata razgovarali Xi i Zelenski, Kina želi biti medijator

26.04.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je da je telefonski razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prvi put od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače prošle godine

'Imao sam dug i sadržajan telefonski razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Vjerujem da će ovaj poziv, kao i imenovanje ukrajinskog veleposlanika u Kini, dati snažan poticaj razvoju naših bilateralnih odnosa', rekao je Zelenski, prenosi CNN.

U telefonskom razgovoru Xi i Zelenski razmijenili su mišljenja o ukrajinskoj krizi, pri čemu je Xi ponovno potvrdio potporu Kine mirovnim pregovorima.

Xi je rekao da će Kina poslati posebnog izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje kako bi pomogao u 'dubinskoj komunikaciji' sa svim stranama za političko rješenje ukrajinske krize, priopćila je kineska vlada, dodajući da je također rekao da je Kina voljna nastaviti pružati humanitarnu pomoć Ukrajini.

Kina 'neće gledati vatru s druge strane, niti dolijevati ulje na vatru, a kamoli iskoristiti priliku za profit', rekao je Xi, priznajući da je ta kriza imala 'velik utjecaj' na međunarodnoj razini i da 'jedini izvediv izlaz čine dijalog i pregovaranje'.

Kineski predsjednik Xi se u ožujku u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

  • +3
Ukrajinska vojska u regiji Doneck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Kina tvrdi da je neutralna u sukobu između Ukrajine i Rusije, a Peking poziva na mir u sukobu. Međutim Kina je također odbila osuditi rusku invaziju ili uputiti bilo kakav javni poziv Rusiji da povuče svoje snage iz Ukrajine. Njezini su dužnosnici umjesto toga opetovano rekli da se 'legitimna' sigurnosna zabrinutost svih zemalja mora uzeti u obzir te su optužili NATO i SAD za potpirivanje sukoba.