BOLNIČKO LIJEČENJE

Prvi ovogodišnji slučaj tuberkuloze u Sloveniji: Zbog zaražene učenice škola u pripravnosti

07.10.2021 u 11:21

Bionic
Reading

Uz covid-19, u jesenskom razdoblju razbuktale su se i druge respiratorne infekcije. U Sloveniji je zabilježen prvi slučaj tuberkuloze, a oboljela učenica osnovne škole Tone Čufara u Mariboru hospitalizirana je u tamošnjem Kliničkom centru

TV Slovenija javlja da su u školi Tone Čufara u Mariboru još u petak obaviješteni o slučaju infekcije tuberkulozom. U međuvremenu, škola je poduzela mjere predostrožnosti i pripremila odgovarajući akcijski plan u suradnji sa stručnjacima i roditeljima.

Za početak, kako bi obavijestili roditelje i spriječili širenje lažnih informacija, organizirali su roditeljski sastanak online za cijelu školu. Ravnateljica Eva Raušl kaže da su potom kontaktirali sve stručne službe, od školskog liječnike do Sveučilišnog kliničkog centra i Klinike Golnik.

Prema akcijskom planu, prvo će se testirati članovi obitelji učenice, a idućih dana i njezini učitelji i kolege iz razreda. Kako je tuberkuloza u Sloveniji praktički iskorijenjena, novorođenčad je cijepljena protiv ove bolesti do 2005. To znači da nitko od učenika u školi nije zaštićen.

'Škola mora napraviti popis bliskih kontakata, to su učenici ovog razreda', rekla je Eva Raušl. Zasad se bolest nije proširila i nastava se odvija neometano. U ovom trenutku još nije poznato kako se učenica zarazila. Prošle je godine otkriveno 76 slučajeva tuberkuloze u Sloveniji, a u posljednjih pet godina u prosjeku oko 100.

Prema riječima škole, učenica koja se liječi na mariborskoj pedijatriji, osjeća se dobro, a nitko od članova njezine obitelji ne pokazuje nikakve znakove bolesti. Slovenska novinska agencija prenosi dio izvješća Svjetske zaklade za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze, prema kojemu je pandemija covida-19 imala 'poguban učinak' na borbu protiv ove tri bolesti. Tuberkuloza je vodeći uzrok smrti od zaraznih bolesti u svijetu.