globalna razina

Prvi mjesec bio je najtopliji siječanj u povijesti mjerenja. I to nije jedini rekord

08.02.2024 u 07:00

Bionic
Reading

Prošli je mjesec bio najtopliji siječanj ikada zabilježen na globalnoj razini, kažu znanstvenici. To također znači da je globalna srednja temperatura u proteklih dvanaest mjeseci 1,52°C iznad predindustrijskog prosjeka (1850.-1900.godine)

'Ova godina počinje s još jednim mjesecom koji obara rekorde. Ne samo da je ovo najtopliji siječanj zabilježen nego smo upravo iskusili 12-mjesečno razdoblje više od 1,5°C iznad predindustrijskog referentnog razdoblja. Brzo smanjenje emisija stakleničkih plinova jedini je način da se zaustavi porast globalne temperature., rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene EU-a Copernicus (CCCS), prenosi Sky News.

Prema CCCS-u, prošli je mjesec globalna prosječna površina zraka bila 0,7°C toplija od prosjeka 1991-2020 za siječanj i 1,66°C toplija od procjene siječanjskog prosjeka za 1850-1900. Siječanjski prosjek je također bio 0,12°C viši od temperature prethodnog najtoplijeg siječnja - 2020. godine.

To znači da su posljednjih osam uzastopnih mjeseci bili najtopliji zabilježeni za svoje mjesece. Brojku su najviše potaknule znatno iznadprosječne temperature u istočnoj Kanadi, sjeverozapadnoj Africi, Bliskom istoku i središnjoj Aziji, prema Copernicusu. Međutim, bilo je i temperatura ispod prosjeka u zapadnoj Kanadi, središnjem dijelu SAD-a i većem dijelu istočnog Sibira.

Temperature u Europi varirale su u siječnju 2024. od puno ispod prosjeka 1991.-2020. u nordijskim zemljama, do mnogo iznad prosjeka na jugu kontinenta. Ranije ovog mjeseca, španjolsko ministarstvo okoliša proglasilo je siječanj najtoplijim u zemlji od početka mjerenja 1961., s prosječnom temperaturom od 8,4 °C - 0,4 °C iznad prethodnog rekorda iz 2016.

Više od 190 zemalja obvezalo se Pariškim sporazumom iz 2015. ograničiti globalno zagrijavanje na "znatno ispod" porasta od 2°C u usporedbi s predindustrijskim razinama do kraja stoljeća. Zemlje su se također složile da će "nastaviti s naporima" da zadrže zagrijavanje unutar sigurnije granice od 1,5°C , nakon koje točke klimatskim utjecajima postaje još teže prilagoditi se.

  • +24
Sunčano i prohladno vrijeme u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL