POVIJESNA ODLUKA SENATA

Prvi gay sudac u povijesti SAD-a

19.07.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Američki je Senat jučer potvrdio, prvi put u povijesti, muškoga suca, gay aktivista, kao predsjedavajućeg nekog federalnog suda

Riječ je o J. Paul Oetkenu (rođen u Louisvilleu u Kentuckyju, 1965. godine), koji je doktorirao pravo na Yaleu i koji je radio kao asistent Vrhovnoga suda, najviše sudske instance u SAD-u, a bio je i javni tužitelj za mandata predsjednika Billa Clintona.

Od jučer, Oetken je federalni sudac južnog distrikta New Yorka jer je za njega glasalo 80 senatora dok je protiv bilo 13, svi iz redova Republikanske stranke.

Oetkena je predložio demokratski senator iz New Yorka, Charles Schumer, koji je to učinio i zbog Oetkenove stručnosti, ali i zbog njegova spolnoga opredjeljenja: 'Bio sam jako iznenađen spoznajom da nemamo gay suce u našem sustavu', kazao je Schumer prošlog rujna kad je počeo postupak koji je trajao punih 10 mjeseci.

Oetken nije bio prvi izbor Schummera. Prethodno je bio predložio odvjetnika Daniela S. Altera, koji se također izjašnjava kao homoseksualac, ali ga Senat nije propustio.

Alter nije imao podršku Bijele kuće i to zbog njegova stava da je pogrešno spominjati Boga u zavjetovanju američkoj zastavi te zbog toga što smatra da je čestitanje Božića na izlozima u dućanima čin diskriminacije nekršćana i nevjernika.

'Potvrda suca Paula Oetkena velika je pobjeda za cijelu gay, lezbijsku, biseksualnu i transseksualnu populaciju', kazao je za The Washington Blade (gay list) Joe Solmonese, predsjednik najveće gay udruge u zemlji, The Human Rights Campaign. 'Pokazuje se da je borba gay i lezbijki plodna i da ima smisla', kazao je.

Još ranije, lezbijku Deborah Batts, u doba Clintona devedesetih, Kongres je imenovao u federalni sudski sustav, također u južnom distriktu New Yorka.