rasprava u parlamentu

Saborski aktualac: Između HDZ-a i Možemo zaiskrilo zbog Palestine

12.06.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Nakon dva tjedna stanke zbog europskih izbora saborski zastupnici vratili su se u klupe, a novu sjednicu započeli su aktualnim prijepodnevom, na kojem su postavljali pitanja premijeru i članovima Vlade

14.15 Završilo je aktualno prijepodne.

13.37 Mostov Miro Bulj ministra prometa Olega Butkovića pitao je oko cestovne infrastrukture i autobusa za Sinj.

'Činjenica jest da duže vrijeme upozoravate na to i da apelirate na činjenicu da autobusi s područja Sinja nisu ispravni te da su se dogodile određene nesreće. Nije točno da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova nisu djelovali. Imali smo 12 inspekcijskih nadzora u posljednjih 12 mjeseci, a pritom i isključili četiri autobusa iz prometa, pa nisu mogli voziti ni djecu ni ljude', odgovorio mu je Butković.

Bulj je nakon toga Plenkoviću poklonio igračku autobus.

12.52 Novo pitanje o Petrokemiji stiglo je od SDP-ovog Marka Kričke. 'Ministre, kako je došlo do gubitka Petrokemije iako je Vlada obećala da se to neće dogoditi? Tko je odgovoran za to da turski partner svjesno ili nesvjesno napravi što je napravio pa da Hrvatska izgubi kontrolni paket? Je li napravljen nadzor? Radi li se o nesposobnosti uprava ili svjesnoj namjeri? Koje je vaše mišljenje o dugoročnim posljedicama za Petrokemiju i lokalnu ekonomiju', upitao je ministra gospodarstva Antu Šušnjara.

'Dionice još nisu ni upisane pa dokapitalizacija nije izvršena. Mnoga su pitanja još uvijek otvorena, a bitna je stvar partnerski odnos u ugovoru. Zbog osjetljivosti procesa ne bih izlazio s puno detalja, a Vlada je pokazala da vodi računa o građanima u poljoprivredi i to će tako ostati u budućnosti', poručio je Šušnjar.

12.28 Plenkoviću je pitanje postavila i Ivana Kekin iz Možemo, podsjetivši koje su države u posljednjih mjesec dana priznale Palestinu. 'Hrvatska je sramotno glasala o rezoluciji kojom se traži prekid vatre, Hrvatska je bila suzdržana oko punopravnog članstva Palestine u UN-u. Zašto je RH, kao zemlja koja ima iskustvo rata, toliko pasivna? Koji je stav Vlade prema prijedlogu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda oko uhidbenih naloga za vodstvom Hamasa i Izraela i razmatra li Vlada mogućnost priznavanja Palestine', upitala je Kekin.

Plenković je prvo odgovorio na pitanje o Petrokemiji koje mu je postavila Sandra Benčić. 'Vode se razgovori s turskim vlasnicima, idemo prema izmjeni međudioničarskog ugovora i naći će se rješenje koje će zadovoljiti sve interese Hrvatske', poručio je Plenković.

Zatim je govorio o priznanju Palestine. '7. listopada bio je nevjerojatan događaj za Izrael jer je u jednom danu ubijeno 1200 ljudi i u prvoj rezoluciji smo reagirali kako treba. U tom smo trenutku bili i zemlja koja je bila domaćin sastanka Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa. Naš je stav bio osuditi Hamas i izraziti solidarnost s izraelskim narodom', kazao je Plenković, podsjetivši da je Hrvatska slala humanitarnu pomoć.

'Opći politički stav Hrvatske, ne samo ove, nego svih vlada do sada, je da Hrvatska zagovara politički proces koji će na kraju dovesti do dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. Pratili smo ove odluke nekoliko država s kojima imamo dobre odnose. One su donijele odluke o priznanju, ali ne vidim da se nešto promijenilo na terenu. Je l' se sukob zaustavio? Nije. Podržavamo rješenja koja će se od svih odgovornih iznjedriti rješenja i zaustaviti rat što sada bukti te dovesti do rješenja kojima će Palestina dobiti međunarodno priznanje, a Izrael rješenje pitanja sigurnosti. To je sukus onoga što je stav hrvatske politike', poručio je Plenković.

'Očito nastavljate s dosadašnjom politikom prema Palestini, a to je razočaravajuće. Podsjećam vas na sve one Palestinke i Palestince koji se protive Hamasu, kao i na tisuće Izraelaca koji svakodnevno prosvjeduju protiv Netanyahua. Hrvatska nije dala nikakvu podršku tim Palestincima i Izraelcima. Nepodnošljivo je da u naše ime glasate protiv prekida vatre, da šutnjom reagirate na odluke Međunarodnog suda pravde koji nalaže Izraelu da prestane s ratnim akcijama', odgovorila mu je Kekin, što je izazvalo niz povreda Poslovnika.

'Razočaravajuće je da Kekin nije spomenula ključnu stvar, a to je oslobađanje brutalno otetih talaca i njihovo odvođenje u pakao', poručio je HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

'Inzistirali smo da se pojačaju napori jedne i druge strane kako bi se oslobodili taoci. Ali nakon tisuća ubijenih u Gazi, od kojih je veliki broj djece, koliko je talaca oslobođeno ovakvim akcijama Izraela? Koliko? Nekoliko', odgovorila mu je Sandra Benčić.

12.25 'Važno je da institucije dobro funkcioniraju i moraju biti formalno posložene. Od 9. studenog 2022. HERA umjesto pet članova uprave ima tri člana i nema predsjednika. Skoro će biti dvije godine da HERA ima samo tri člana uprave. Ili ćete reći da ih HERA ne treba, da izmijenite zakon i kažete da su tri člana uprave dovoljna ili da radite svoj posao. Zašto, je li riječ o nemaru ili namjeri i kada će', upitala je premijera GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

'Novi je Sabor i nova Vlada - bit će i nova HERA', kratko je odgovorio Plenković.

12.11 'Završili smo dva izborna procesa i u ova tri mjeseca kampanje imali smo prilike slušati koliko smo uspješna zemlja. Vidjeli smo koliko nam raste zaposlenost, plaće, a BDP sve veći. No veće su i cijene u trgovinama. Unatoč pozitivnim pokazateljima, Hrvatska je i dalje među zemljama s najvećom inflacijom. Vrijeme je da pomognemo svim građanima, IDS traži da se smanji PDV s 25 na 22 posto i time olakša građanima inflatorni udar', poručio je IDS-ov Dalibor Paus.

Odgovorio mu je premijer. 'Očuvali smo socijalnu koheziju hrvatskog društva i to paketima pomoći. Prije osam godina smo razmišljali o smanjenju stope PDV-a, međutim radili smo analize - kada se smanjuje stopa PDV-a, nismo primijetili da su cijene proizvoda za potrošače uzele to u obzir. Državi ide manje prihoda, a cijena ostaje ista. Teško je to horizontalno činiti i ne mislimo da je to pravi put. Kalibriranim mjerama smo postigli više', poručio je Plenković.

11.41 SDP-ova Kristina Ikić Baniček upitala je ministra graditeljstva Branka Bačića o obnovi u Sisku. 'Došli ste spasiti što se spasiti može. Zgrada sa 146 stanova je napuštena, rušenje nije počelo. Kada ćete se angažirati da bivši stanovnici dobiju tračak nade da će se nešto promijeniti', upitala je Ikić Baniček.

Javila se HDZ-ova Magdalena Komes. 'Voljela bih da kolegica prokomentira njezino neangažiranje na obnovi kao gradonačelnice Siska. Zašto je sjedila prekriženih ruku, a nije se angažirala kao mi u Petrinji', upitala je Komes, inače gradonačelnica Petrinje, i dobila opomenu.

'Krenut ćemo ako ne bude žalbe u roku od mjesec dana u izgradnju najveće zgrade na području Siska', odgovorio je, između ostalog, Bačić.

11.30 HSLS-ov Darko Klasić upitao je ministra obrane Ivana Anušića je li ove godine došlo do povećanja interesa za vojnim pozivom i do povećanja interesa za dobrovoljno vojno osposobljavanje.

'U prvih pet mjeseci za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se 451 kandidat, a u cijeloj 2023. 616 kandidata. To je već 83 posto od cijele 2023.', kazao je Anušić i podsjetio da su se podigle plaće vojnika i dnevnice za one u misijama.

11.12 Pitanje za premijera imala je Sandra Benčić iz Možemo. 'Vi ste svjesni da je najveća stopa inflacije bila u sektoru hrane i zato su građani najviše osjetili inflaciju od svih građana EU-a. No to nije dovelo do poteza Vlade koji bi doveo do zaustavljanja pada poljoprivredne proizvodnje - uvoz hrane je 67 posto veći od izvoza i u cijeloj toj situaciji jedna od strateških tvrtki, Petrokemija, prepuštena je turskom investitoru, a država u svibnju gubi kontrolni paket. Kako mislite povratiti kontrolni paket u Petrokemiji', pitala je.

'Drago mi je dao mi je netko dao priliku da govorim o našim uspjesima. Prvo, znate što ste rekli u kampanji za Sabor prije dva mjeseca? Rekli ste: 'Ulaskom Zorana Milanovića u kampanju s HDZ-om je gotovo.' Na to nije loše podsjetiti. Inflacija je 3,3 posto, najniža od rujna 2021. Gle čuda, rast u prvom kvartalu je 3,9 posto, proljetna revidirana projekcija EK je 3,3 posto. Sve iznad tri posto. Mi ćemo rasti četiri puta brže nego EU i, gle čuda, mi ćemo time na kraju 2024. doći na prosječnu razvijenost od 77,5 posto. Vodimo takvu politiku mjerama, pa i dalje plaćate jeftiniju struju, plin, naftne derivate. Kad vi ostvarite ove rezultate u Zagrebu, ja ću vam čestitati', poručio je Plenković, no na pitanje o Petrokemiji nije odgovorio.

'Što se tiče citata, vi ste rekli da bi i vaša baka mogla voditi Vukovar. Ali citati nisu pitanje, pitanje je bilo o Petrokemiji. Kako ste uspjeli, nakon Ine i Mađara, isto napraviti u Petrokemiji? Kako ste uspjeli zeznuti to da idete kao manjinski dioničar davati ranije od većinskog, pa da vas prevesla?' odgovorila mu je Benčić.

Za povredu Poslovnika javio se HDS-ov Hrvoje Zekanović. 'Kako Kekin fascinirano gleda svoju kolegicu dok priča', poručio je i dobio opomenu.

10.37 'Prije osam godina ste munjevito dovedeni na čelo Vlade i tad ste rekli da stranka ne može biti talac jednog čovjeka, ali Hrvatska je sve veći talac vašeg upravljanja strankom i državom, a to služi kolonizaciji države i globalizacijskim interesima, čime se događa šteta za Hrvatsku. Najrazornije su demografske posljedice. Primjerice, diktaturom koju provodite događa se ubrzana zamjena stanovnika, koja je desetak puta brža nego u Europskoj uniji. Prije nekoliko mjeseci je protiv vas podnesena utemeljena kaznena prijava jer ste Hrvatsku izložili nekontroliranom stampedu ilegalnih migranata koji je sigurnosno ugrožavaju. Jeste li svjesni da sve ovo znači da se veleizdajnički upravlja Hrvatskom i da prije ili kasnije slijedi politička, moralna i pravna odgovornost', pitao je nezavisni Josip Jurčević.

Plenković je u odgovoru izvrijeđao Jurčevića. 'Ne znam tko vam je dao akademske titule. To je moj prvi komentar. Drugi... ove nebuloze koje pričate, dajte mi neki meritoran izvor. Vi ste jedan tipični izdanak ljudi na hrvatskom političkom prostoru, zaogrnuti nekakvim kvaziakademskim titulama, za koje znam tko vam ih je odobravao. Gluposti koje pričate nisu ni vaši bivši mogli provariti pa su vaš šutnuli. Kažu ljudi koji vas znaju da 30 i nešto godina vapite da vas netko donese u Sabor. Kolege su vas očito greškom donijeli u Sabor i sad ste sretni i sad ćemo vaše gluposti slušati četiri godine. Puštam vas da bucate svoje velikoumne krivotvorine koje širite podcastima u Dugoj Resi preko bivših ljudi iz bivšeg sustava i netko nažalost, kratko vrijeme, misli da je ono što govorite istina. Vi ste teški lažljivac koji ne zna ništa i izmišlja gluposti o meni i HDZ-u, o hibridima koji nas dovode, o kršenju zakona. Dakle, hrpetina gluposti', odgovorio je Plenković.

'Drago mi je da ste odgovorili kako ste odgovorili, to je znak nemoći. To se može protumačiti kao dokaz ili olakotna okolnost u nekom budućem procesu', poručio je Jurčević premijeru.

10.24 Ministru poljoprivrede stiglo je i pitanje Marijane Puljak iz Centra.

'Ne znate ništa o najezdi dabrova u Hrvatskoj i kako nju ne shvaćate ozbiljno, a ovo nije igra riječi, nego ozbiljan problem - tako ne shvaćate ozbiljno ni znanje i obrazovanje. Zato ignorirate ozbiljne sumnje o tome kako ste došli do diplome. Nije sporna ona, sporno je kako ste došli do nje. Na pitanje medija niste znali odgovoriti koliko ste dugo studirali i bili ste neuvjerljivi. Kad me probudite usred noći, znam koliko sam studirala i gdje, znam i adresu fakulteta. Koja su vam bila tri najdraža profesora na fakultetu i tri najdraža kolegija? U kojem ste kafiću u Travniku kao student boravili', upitala je.

'Gdje će suza nego na oko? Što se tiče dabrova, jučer je bila tema gospodina koji je izvršio suicid, zbog čega to nisam htio komentirati. Problem dabrova se rješava. Prvo morate znati da su to zaštićene životinje i u izradi je plan gospodarenja tom vrstom životinja. Na temu mojih diploma, Agencija za visoko obrazovanje jedina je validna institucija. Vi kao zastupnica pokušajte u što brže vrijeme dogovoriti da Splićani imaju gdje gledati Hrvatsku tijekom Eura', odgovorio joj je Dabro.

'Čestitam vam na brizi za dabrove. I za kraj, u cijelom će se Splitu gledati utakmice, osim u zaštićenom kulturnom dobru - Dioklecijanovoj palači. Po uputama konzervatora, televizija ne može biti na otvorenom prostoru u Dioklecijanovoj palači, ali 500 metara dalje gledat će se na otvorenom. Cijeli Split će gledati i navijati za reprezentaciju', poručila je Puljak.

'Zadnji put ste rekli da nemate veze sa Splitom, kako sad znate što će se događati u Splitu?' bocnuo ju je Jandroković.

10.15 SDSS-ova Dragana Jeckov postavila je pitanje ministru poljoprivrede Josipu Dabri iz redova Domovinskog pokreta.

'Što planirate napraviti da bi se postupci raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem ubrzali i kako bi poljoprivrednici konačno dobili plodne oranice', upitala je.

'Od 2018. je zaprimljeno 466 prijedloga jedinica lokalne samouprave za raspolaganjem zemljištem. Suglasnost je dana za 400 programa. O onom što vas, kao i mene, zanima trebamo razgovarati s čelnicima lokalne samouprave, o raspisivanju programa. Nastojat ću to ubrzati, dajte mi nekih šest mjeseci', poručio je Dabro.

'Vidim da je ministarski entuzijazam opao. Vašim odgovorom nisam zadovoljna, a neće biti ni poljoprivrednici. Preostaje im da rodna polja potraže u Irskoj i Engleskoj, a u našoj zemlji će ostati samo rodna ideologija. Pardon, ideologodija', odgovorila mu je Jeckov.

9.58 SDP-ova Ivana Marković imala je pitanje za premijera Andreja Plenkovića. 'Hrvatska za sve nas ili samo za vas i vaše? Kakvu vi Hrvatsku vidite, slobodnu za sve ljude različitih stavova, seksualnog opredjeljenja, pripadnosti jer vaš koalicijski partner, stranka Opasni pokret najavljuje talibanizaciju zemlje, ostavljanje žena doma kao demografske mjere, zabranu slobode govora, dok istaknuti članovi stranke ne mogu objasniti kako žive s 36 eura. Kako ćete se postaviti prema koalicijskom partneru? Kako ćete se odnositi prema koalicijskom partneru i je li to službena politika Vlade? Što će biti prva crta obrane?' rekla je Marković.

'Što se tiče vašeg pitanja, poštuje li SDP Ustav? Poštuje li vaš kršitelj Ustava načela demokratskog poretka? Vi ste jataci kršitelja Ustava koji je grubio narušio temeljne postavke parlamentarne demokracije. Koliki je porez na dohodak u Supetru? Je l' maksimalan? Vi postavljate meni neko dječje pitanje što ja mislim o crvenom Ferrariju. Neuspjeli skeč, čovjek nije navikao na pritisak na koji smo mi navikli pa je išao odgovoriti u stilu koji je promašen. Što se tiče naše politike prema jednakosti žena, ne znam što nam imate zamjeriti. O jednakosti nemate što prigovoriti, niste imali hrabrosti izglasati Istanbulsku konvenciju. Licemjeri, jataci kršitelja Ustava', poručio je Plenković, što je izazvalo niz povreda Poslovnika.

'Andrej Plenković ovdje manipulira i obmanjuje javnost. Kum Branka Bačića, Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, utvrdio je da SDP poštuje Ustav. Ili niste informirani ili ste samo nervozni', poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović.

'Kada ste grubi i kada je vaš rječnik neprimjeren, dobit ćete na isti način', poručio je SDP-ovcima Jandroković, nakon što su se pobunili zbog načina na koji je Plenković odgovorio.

'Što se tiče vaših odgovora, trebali biste biti ponizniji i skromniji jer ona se tiču naših građana, koji ni s dva posla ne mogu normalno živjeti. Vaš odgovor zastupnicima na ona pitanja koja ih interesiraju na razini je vožnje Ferrarija', poručila je Plenkoviću Marković.

  • +17
Aktualno prijepodne Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.53 I sljedeće pitanje bilo je upućeno Glavini, a u odgovoru se on osvrnuo i na Bilekovo pitanje.

'Trebamo biti racionalni i trebamo odgovoriti na izazove turističke sezone. Sva naša emitivna tržišta su izbjegla recesiju, ali nemaju veliku gospodarsku aktivnost. Imamo Europsko prvenstvo, koje će generirati dolaske u Njemačku, i Olimpijske igre. Po svim parametrima imat ćemo dobru i kvalitetnu sezonu. Pozvao bih naš turistički sektor da pazi u vidu kreiranja cijena', poručio je Glavina.

9.47 Prvo pitanje ministru turizma Tončiju Glavini postavio je manjinac Vladimir Bilek, kojeg je zanimalo kako se Hrvatska pripremila za turističku sezonu s obzirom na to da će turisti ove godine pohrliti u Njemačku zbog Europskog nogometnog prvenstva te u Pariz zbog Olimpijskih igara.

Glavina je u odgovoru spomenuo ulaganja u zdravstveni i kontinentalni turizam.

9.44 Zastupnici utvrđuju dnevni red nove sjednice. SDP-ova Marija Lugarić i Mostov Miro Bulj imali su zamjerke jer se izmjene Zakona o Vladi raspravljaju po hitnom postupku. Smatraju da se zakon donosi samo kako bi Plenkoviću bliski ljudi dobili status dužnosnika i veće plaće.

9.42 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice čestitao je svima koji su osvojili mandat na europskim izborima, a osvrnuo se i na tragičan čin koji se dogodio jučer na Markovom trgu. Obitelji muškarca, koji se zapalio i potom preminuo, izrazio je sućut.

Za aktualno prijepodne, prvo u ovom sazivu Sabora, pripremljeno je 41 pitanje. Prvo će postaviti zastupnik nacionalne manjine Vladimir Bilek, a zadnje HDZ-ova Danica Baričević.

Saborski zastupnici će bez prekida zasjedati do 12. srpnja, kada odlaze na dvomjesečnu ljetnu stanku. Na dnevnom redu aktualne sjednice za sada se nalazi 58 točaka, od kojih je 16 preneseno iz prošlog saziva, a ostale su novi prijedlozi Vlade ili zastupnika.