SKINUTA ZABRANA

Prve fotke palih Amerikanaca nakon 18 godina

06.04.2009 u 11:41

Bionic
Reading

Prvi put nakon 18 godina Pentagon je dozvolio medijima praćenje i snimanje dolaska lijesa američkog vojnika poginulog u borbi za američke interese u svijetu

Lijes prekriven zastavom u kojemu se nalazilo tijelo narednika Phillipa Myersa iz Hopewella u američkoj saveznoj državi Virdžiniji dočekala je počasna garda. Myersa je ubila improvizirana eksplozivna naprava u provinciji Helmand u Afganistanu 4. travnja ove godine.

Zabrana medijskog praćenja povratka poginulih vojnika uvedena je s prvim ratom u Perzijskom zaljevu 1991. godine, a ukinula ju je Obamina administracija s dolaskom na vlast. Zabrana je bila tema brojnih debata tijekom godina u SAD-u. Zagovaratelji zabrane su tvrdili da je potrebno poštivati privatnost članova obitelji te su smatrali da bi se zahvaljujući medijskom praćenju žrtve mogle politizirati, piše New York Times.

Za snimanje je danas potrebno jedino odobrenje obitelji poginulog vojnika. Kritičari su se pozivali na prvi amandman i optuživali vlast da pokušava sakriti broj poginulih vojnika od javnosti.