novogodišnje čudo

Prve bebe u novoj godini su blizanke iz Splita: Jedna je rođena 2023., a druga 2024.

01.01.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Prva beba u splitskoj bolnici u 2024. godini rođena je u splitskom rodilištu nekoliko trenutaka iza ponoći, a njezina sestra blizanka samo minutu prije ponoći.

Ovakvo nešto u karijeri nije doživio prof. dr. Damir Roje pročelnik Zavoda za perinatologiju, odnosno šef rodilišta, prenosi Dalmatinski portal.

'Zaista je neobična situacija bila noćas kada su blizanke rođene kao u Gibonnijevoj pjesmi. To će biti simpatična situacija u obitelji gdje će jedna curica slaviti rođendan u staroj, a druga u novoj godini, a sestre blizanke će biti i različito godište, jedna 2023., a druga u 2024', kazao je dr. Roje koji je u svojoj karijeri prvi put doživio ovakvu situaciju.

'Imali smo situacije da su blizanci rođeni prije i poslije ponoći, ali da su rođeni u različitim godinama, nismo doživjeli. Sumnjam da ćete nešto slično naći u Hrvatskoj, ali i šire', kazao je i naglasio da će ovakav porođaj dviju sestara sigurno ostati u analima.

Takav podatak, ne sumnja dr. Roje, ostat će zabilježen u povijesti splitskog rodilišta, a za njega je zaslužna prvorotkinja iz Splita.

Prošle godine je u splitskom rodilištu bio 3901 porod, a računajući višeplodne trudnoće rođeno je 4007 djece.

'Ne mogu sa sigurnošću govoriti dok se ne objave podaci, ali mislim da je ovo jedino rodilište u Hrvatskoj koje će imati preko 4000 novorođenih u prethodnoj godini. Zaista smo po broju poroda najveće u Hrvatskoj. Mi smo tercijarni centar, jedan od četiri u Hrvatskoj, koji brine o najsloženijim trudnoćama u području od Zadra do Dubrovnika.  Imali smo 94 porođaja manje nego godinu ranije, ali u odnosu na 2023. mogu biti slobodan i reći da ta razlika može spadati u kategoriju statističke greške, jer se stalna brojka od oko 4000 rođene djece održava zadnjih 15-ak godina', zaključio je pročelnik Zavoda za perinatologiju.

Julije Meštrović, ravnatelj splitskog Kliničkog bolničkog centra, smatra da je podatak rođenih već dovoljan dokaz koliko je ta zdravstvena ustanova strateški važna za cijelu državu.