PFIZER CJEPIVO

Prva osoba cijepljena u Ujedinjenom Kraljevstvu je 90-godišnja žena

08.12.2020 u 08:40

Bionic
Reading

Margaret Keenan (90) iz Sjeverne Irske prva je osoba na svijetu cijepljena službeno odobrenim cjepivom Pfizer/BioNTech, u sklopu masovnog cijepljenja stanovništva koje je počelo danas u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Osjećam se toliko privilegiranom što sam prva osoba cijepljena protiv Covida-19, to je najbolji rani rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti jer to znači da se konačno mogu radovati što ću provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima u novoj godini, nakon što sam većinu ove godine provela sama', rekla je Keenan, inače iz Enniskillena.

Margaret Keenan prva je žena u svijetu koja je primila cjepivo protiv koronavirusa Izvor: Profimedia / Autor: Jacob King / PA Images / Profimedia

Ona je primila cjepivo u sveučilišnoj bolnici u Coventryju u središnjoj Engleskoj, tjedan dana prije nego što će navršiti 91 godinu.

U Britaniji će se danas cijepiti građani stariji od 80 godina, kao i zdravstveni djelatnici. Cilj je da se zaštite najranjiviji i da im se omogući povratak u normalan život.

Gospođu Keenan cijepila je May Parsons u 6:30 sati po lokalnom vremenu. Radosna 90-godišnjakinja kaže da joj ne može dovoljno zahvaliti, kao ni svima iz zdravstvene službe koji su vodili brigu o njoj. Njezin savjet svima kojima je ponuđeno cjepivo: 'Uzmite ga - ako mogu ja s 90 godina, onda možete i vi'.

Velika Britanija prva na svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Velika Britanija počela je u utorak cijepiti svoje stanovništvo protiv covida-19 s cjepivom koje su razvili Pfizer i BioNTech. Prva je zapadna zemlja koja je počela cijepiti stanovništvo, što je pozdravljeno kao odlučujuća prekretnica u savladavanju koronavirusa.

Masovno cijepljenje budi nadu u zaokret u borbi protiv pandemije koja je uzrokovala smrt više od 1,5 milijuna ljudi i slom gospodarstva.

Zbog nužnosti skladištenja u ultrahladnim uvjetima i komplicirane logistike uporaba cjepiva zasad je ograničena.