MATIĆ NA OBLJETNICI MASLENICE

'Prožima me ponos, ne mogu vjerovati da je prošla 21 godina'

21.01.2014 u 13:53

  • +8

Mimohod postrojbi iz akcije Maslenica

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Bionic
Reading

Na obilježavanju 21. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica danas u Zadru, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je ona promijenila tijek Domovinskog rata i poručio kako na njoj treba graditi današnje vrijednosti.

Predsjednik Sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić jutros su zajedno s izaslanstvima grada Zadra i Županije, te brojnim predstavnicima braniteljskih udruga položili vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju za sve poginule branitelje.

'Akcija Maslenica je promijenila tijek Domovinskog rata, na njoj trebamo graditi današnje vrijednosti', rekao je predsjednik Sabora Leko. 'Moramo znati da su tu akciji dobili hrvatski branitelji i narod i na tome trebamo graditi vrijednost koje smo tada zastupali - slobodu, samostalnost, odgovornost, toleranciju, ljudska prava, temeljne slobode', rekao je Leko.

'Prožima me ponos, ne mogu vjerovati da je prošla 21 godina, to je bila prva operacija u kojoj su sudjelovale sve snage Oružanih snaga', rekao je ministar Matić dodajući kako mu je posebeno drago da je akcija Maslenica bila prva operacija u kojoj su sudjelovale svi rodovi oružanih snaga.

U sklopu obilježavanja Maslenice jutros su kod spomen obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi položeni vijenci, a od 10 sati, ulicama Poluotoka i zadarskim mostom prošao je mimohod vojnih postrojbi.

Obilježavanje se nastavlja u Kneževoj palači, gdje će ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata Ante Nazor održati predavanje 'Zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta'

Vojnoredarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Akcija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.