HNS POPUŠTA?

'Protiv smo povećanja poreza, no moramo uvažavati težinu situacije'

22.10.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Zakon konkurentnosti, razvoja i zapošljavanja - tim su riječima u HNS-u opisali Zakon o strateškim investicijama koji će se uskoro naći u drugom čitanju u Saboru. HNS-ovci će ga, kako su kazali, žestoko braniti jer smatraju da će pomoći gospodarstvu i stanju u državi

Većina je odredaba ovoga zakona, kazao je HNS-ov Jozo Radoš, već bila u drugim zakonima, no sada se samo stavlja sve u jedan Zakon o strateškim investicijama, no time, dodao je, neće biti narušen pravni sustav.

'Poštuju se i dalje dokumenti prostornog uređenja. Ovaj zakon samo omogućava da neki rokovi za donošenje određenih odluka o velikim investicijama budu kraći, naravno, na uvid javnosti, i da se veliki investicijski projekti na vrijeme uoče. A ne da u nekom ministarstvu ili nekom drugom javnom poduzeću projekti koji su teški po desetak ili stotine milijuna eura čekaju jer ih nitko ne zna tretirati. Bilo je nekoliko pokušaja da se ovo pitanje riješi, no ni ti pokušaji nisu uspjeli. Bio je Hitro.hr, skraćivanje procedure otvaranja tvrtki. Bio je pokušaj Hitroreza, reduciranja jednog broja podzakonskih akata koji isto nije urodio plodom. Bio je Zakon o prostornom uređenju i gradnji, no vlasti nisu uspjele sve odredbe, koje i ovdje postoje, aktivirati', kazao je Radoš.

Prije samo tjedan dana, sasvim drugu priču o Zakonu o strateškim investicijama performansom su ispričale nevladine udruge. Jedna od njihovih zamjerki bila je, kako su tada kazali, i to što su predstavnička tijela lokalne zajednice isključena iz mogućnosti utjecaja na bilo koji način na strateške projekte.

Odgovor na to imao je HNS-ov Srđan Gjurković. 'Nijedan projekt ne može biti dio strateških investicija ako nije u prostornom planu županije, grada ili općine', rekao je Gjurković dodavši da se planira i uključivanje lokalne samouprave u povjerenstva koja će odlučivati i predlagati Vladi projekte strateških investicija.

'Ovo je zajednički zakon lokalne samouprave i države. Premošćuju se administrativne barijere i dobivaju se rokovi koji su razumni i vrlo brzi i osiguravaju Hrvatskoj da bude visoko na ljestvici konkurentnosti, i da se doista realiziraju investicije', kazao je Gjurković.

Zakon o strateškim investicijama, kažu u HNS-u, trebao bi pripomoći da se ne ostvare najcnje prognoze koje je jučer iznio ministar financija Slavko Linić. Podsjetimo, ministar financija jučer je najavio da bi se dodatni prihodi mogli ostvariti povećanjem PDV-a i uvođenjem poreza na nekretnine. Upravo zbog toga novinari su HNS-ovce upitali što oni misle o takvim najavama, s obzirom na to da su se dosad žestoko protivili povećanju poreza.

'Stav HNS-a je da se takve odluke usuglašavaju na razini Vlade. Naš je načelni stav da promjene poreza ne mogu ići tek tako, ali sagledavat ćemo kompletnu situaciju i dogovarati unutar Vlade. Bitno je da je očito da je ova Vlada uspjela smanjiti javnu potrošnju, kao i deficit. To ukazuje da ova Vlada iznimno radi i da dalje treba raditi na smanjenju javne potrošnje, a ovaj zakon će osigurati povećanje poreznih prihoda čime, osim smanjenja deficita, sigurno ćemo ići s pozitivnim BDP-om iduće godine', kazao je Gjurković, a Radoš dodao da je HNS 'protiv povećanja poreza, no da mora uvažavati dubinu i težinu situacije u zemlji'.