ZA OČUVANJE STARE 'ZVIJEZDE'

Protiv rušenja platana u Karlovcu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.05.2011 17:35
  • Objavljeno 06.05.2011 u 17:35
Platane u Nazorovoj u Karlovcu

Platane u Nazorovoj u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pravo na grad i Zelena akcija izrazili su danas potporu Ekološkom društvu Pan i Građanskoj inicijativi za spas platana u Karlovcu u njihovim nastojanjima da obrane stoljetne karlovačke platane od zahvata gradske vlasti, te se pridružili zahtjevu za obustavom rušenja te stručnom revizijom projekta koja će pokazati kako postoje i drugačija tehnička rješenja koja bi očuvala platane u Nazorovoj ulici

Udruge u priopćenju navode kako su građani prosvjedom u utorak 2. svibnja uspjeli spriječiti sječu platana koja se to jutro trebala dogoditi, te su im uputili moralnu podršku u njihovim stalnim dežurstvima i budućim akcijama za obranu ovog simbola karlovačke povijesne jezgre.

'Pridružujemo se i mišljenju Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (Odbor za baštinu i prostor) koje je utvrdilo kako će sporni zahvat devastirati karlovačku 'Zvijezdu' koja je s nizom objekata i krajobraznim uređenjem izuzetno kulturno dobro koje se štiti kao cjelina', poručuju iz Prava na grad i Zelene akcije.

'Nerazumno je da gradska vlast bez dodatnih stručnih mišljenja pristupa uništavanju 10 stoljetnih platana procijenjene materijalne vrijednosti od 2 milijuna kuna što je tek nešto manje od vrijednosti cijelog projekta rekonstrukcije kanalizacije koji košta 2,7 milijuna kuna. Platane osim ove velike materijalne vrijednosti imaju još veću nematerijalnu vrijednost za same građane Karlovca', navodi se u priopćenju i dodaje platane kao simbol grada Karlovca zaslužuju da se o njihovoj sudbini provede temeljita javna rasprava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi