ERDOGANOVA POLICIJA IH RASTJERALA

Prosvjednici: Turska je sekularna država i takva će i ostati!

26.04.2016 u 22:41

Bionic
Reading

Turska policija silom je u utorak rastjerala prosvjednike i pristaše sekularne države koji su pred zgradom parlamenta demonstrirali protiv sporne izjave predsjednika parlamenta Ismaila Kahrimana da se u novi ustav ne uključi načelo sekularnosti, koji je temelj moderne turske države

'Turska je sekularna država i takva će i ostati', skandiralo je stotinjak prosvjednika okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, prije nego što ih je policija rastjerala suzavcem, a neki su potom privedeni.

Tijekom dana i u drugim je turskim gradovima predviđeno održavanje prosvjeda. Ondje će se demonstrirati protiv Ismaila Kahramana, člana Stranke pravde i razvoja, islamo-konzervativne stranke na vlasti predsjednika Recepy Tayyipa Erdogana.

'Mi smo muslimanska zemlja... prije svega i sekularizam ne smije postojati u ustavu', smatra Kahraman, predsjednik parlamenta.

Od dolaska na vlast 2002. godine Stranku pravde i razvoja njezini kritičari optužuju da želi islamizirati tursko društvo.

Kahramanova izjava podigla je na noge laičke krugove u zemlji, ali i cijelu parlamentarnu oporbu.

Nakon izbora kojima je nastavila obnašati vlast Stranka pravde i razvoja je u studenome 2015. kao jedan od prioriteta svoje vlade istaknula donošenje novog ustava koji bi zamijenio postojeći što ga je donijela vojna hunta nakon vojnog udara 1980.