NAJVEĆI PROSVJED OD POČETKA NEMIRA

Prosvjednici odbili Mubarakove izmjene Ustava

08.02.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Stotine tisuća Egipćana izašle su tijekom poslijepodneva na ulice Kaira i trg Tahrir, kako bi još jednom zatražili odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti. Nije ih ni umirila Mubarakova najava izmjena Ustava, a strani mediji poput BBC-a i CNN-a javljaju da se na ulicama skupilo najviše ljudi do sad, odnosno od 25. siječnja kada su prosvjedi počeli

Trg Tahrir, središte pobune pokrenute 25. siječnja, bio je pretrpan ljudima početkom popodneva. Brojni prosvjednici nosili su egipatske zastave i transparente s natpisom "narod želi pad režima". "Mi smo narod, mi smo vlast", uzvikivali su prosvjednici, prenosi AFP.

Mubarak, 82-godišnjak i gotovo 30 godina na čelu države, osnovao je povjerenstvo u okviru "nacionalnog dijaloga" započetog u nedjelju između vlasti i oporbe među kojom je prvi put bio i moćni islamistički pokret Muslimansko bratstvo.

U ponedjeljak je Mubarak obećao povećanje plaća dužnosnika i mirovina za 15 posto od 1. travnja, te zatražio istragu o krvavim sukobima između njegovih pristaša i protivnika 2. veljače na Trgu Tahriru.

Međutim, kako se čini, te Mubarakove mjere, uključujući obećanje da se neće kandidirati za šesti mandat na izborima u rujnu, neće smiriti bijes prosvjednika koji i dalje traže njegov hitan odlazak.

Na Trgu Tahriru prosvjedi nisu oslabili usprkos svježih noći, umora i spartanskih uvjeta života na tom mjestu koje se pretvorilo u šatorsko naselje, navodi agencija AFP.

Egipatski potpredsjednik Omar Sulejman potvrdio je u utorak da je Mubarak "potpisao predsjednički ukaz u sklopu kojega je formirao povjerenstvo čija je zadaća izrada ustavnih amandmana". Tim bi se amandmanima trebali izmijeniti sporni članci 76. i 77. egipatskog ustava koji, prema mišljenju oporbe, onemogućuju kandidaturu nezavisnih kandidata.

Članak 76. uvršten je u ustav 2007. i utvrđuje vrlo stroge uvjete kandidiranja na predsjedničkim izborima, posebno za nezavisne kandidate koji moraju dobiti potpise 250 zastupnika iz triju različitih institucija, svih pod dominacijom stranke na vlasti.

Članak 77. propisuje da je predsjednički mandat traje šest godina, uz njihov neograničeni broj.

Vlast i različite oporbene snage, među kojima prvi put i Muslimansko bratstvo, pokrenuli su u nedjelju dijalog zbog "mirnog prijenosa vlasti temeljenog na ustavu".

"Predsjednik Mubarak pozdravio je nacionalni konsenzus o tome, potvrđujući da smo na pravom putu izlaska iz krize", rekao je Sulejman.

Sulejman je također kazao da Egipat ima razrađen plan i vremenski okvir za miran prijenos vlasti, "uz poštivanje ustavnog legitimiteta". Obećao je i da više neće biti poduzimane nikakve akcije protiv prosvjednika na kairskom glavnom trgu Tahriru.

Prosvjedi u Egiptu ne miruju